Protest przeciwko odwołaniu Pani Małgorzaty Stępień – Dudek z pracy na terenie pow. wieluńskiego, wieruszowskiego i pajęczańskiego

Członkowie Powiatowej Rada Działalności Pożytku Publicznego w Wieluniu oraz organizacje pozarządowe z terenu powiatu wieluńskiego, wieruszowskiego i pajęczańskiego wyrażają stanowczy protest przeciwko odwołaniu Pani Małgorzaty Stępień – Dudek z pracy na wymienionych terenach.

Pani Małgorzata w ciągu prawie 10 lat pracy na obszarze powiatu wieluńskiego, wieruszowskiego i pajęczańskiego przyczyniła się do znacznego wzrostu aktywności organizacji pozarządowych. Poprzez działania edukacyjne i doradcze jakie prowadziła dla organizacji pozarządowych, grup nieformalnych i przedstawicieli samorządu, przyczyniła się do wzrostu wiedzy, widocznego rozwoju i samodzielności ekonomicznej. Na terenie tych powiatów powstało wiele nowych inicjatyw, grup nieformalnych i organizacji pozarządowych, które przy wsparciu Pani Małgorzaty i jej specjalistycznej wiedzy rozwinęły skrzydła i przyczyniły się do wzmocnienia lokalnej społeczności i działań na rzecz dobra wspólnego.

Obecność Pani Małgorzaty, jej zaangażowanie w rozwój naszej społeczności i wysokie kompetencje, a także godziny spędzone z nami również poza godzinami pracy były dla Nas nieocenionym wsparciem. Praca Pani Małgorzaty przyczyniła się do realnej zmiany i rozwoju sektora pozarządowego w Powiecie Wieluńskim, Wieruszowskim i Pajęczańskim, za co serdecznie dziękujemy. Pani Małgorzata Stępień-Dudek to zaangażowany doradca z zakresu funkcjonowania organizacji pozarządowych, pozyskiwania środków na działania i przedsiębiorczości społecznej. Ciepły i pomocny człowiek, który zawsze znajduje czas by wesprzeć innych nie tylko na gruncie zawodowym, ale także osobistym. Pani Małgorzata swoją postawą motywuje, inspiruje i zachęca do aktywności społecznej i własnego rozwoju.

Nie wyobrażamy sobie działania organizacji pozarządowych bez wsparcia merytorycznego Pani Małgorzaty. Niezrozumiałe jest to, że Centrum OPUS w Łodzi z jednej strony: ” Centrum OPUS powstało w 1999 r. z myślą o tym, by ułatwić ludziom działanie na rzecz innych. Nic nie cieszy nas tak, jak praca z osobami, które postanowiły zmienić coś na lepsze w otaczającym nas świecie. Działamy po to, by ułatwić im pracę.” (maksyma działania umieszczona na stronie), a z drugiej pozbawia nasze organizacje swojego przedstawiciela, naszego sojusznika, który działa z nami od lat, zna nasze potrzeby i doradzając pomaga nam rozwijać się, doskonalić nasze kompetencje i doświadczenia zarówno społeczne, rzeczowe, jak i osobiste jako członków organizacji. Pozbawiając nas możliwości współpracy z Panią Małgorzatą Stępień – Dudek uderza się w nasze możliwości, potencjał rozwojowy, osłabia organizacje, burzy nasz interes publiczny, społeczny, co niewątpliwie pisząc przekornie względem misji OPUSa utrudnia działanie na rzecz dobra wspólnego społeczeństwa.

W związku z powyższym prosimy o wsparcie orędowników ochrony praw człowieka, budowania kultury demokratycznej i zaangażowania obywatelskiego na poziomie lokalnym oraz wsparcia rozwoju sektora społecznego. To dla Państwa i dla nas, organizacji pozarządowych równe traktowanie i dialog ma szczególną wartość.

Podpisując, upoważniam Wieluńskie NGO do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.