Prowadzenia lekcji online (w postaci np. wideokonferencji) w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jasionówce.

Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego

w Jasionówce.

Zdalne nauczenie zostało przedłużone. Po kilku miesiącach zdalnego kształcenia uważamy, że czas na zmianę w edukacji naszych dzieci. Z obserwacji naszych i  pracy w domu naszych dzieci wynika, że lekcje umieszczane tylko i wyłącznie na platformie Moodle nie sprawdziły się.

Kształcenie na odległość wymaga wykorzystania nowych narzędzi oraz stosowania zupełnie innych niż dotychczas metod nauczania.  My, Rodzice, zgłaszamy konieczność prowadzenia lekcji online w postaci np. wideokonferencji. Istnieje lista programów rekomendowanych przez MEN, z których, za zgodą i przy wsparciu dyrektora, mogliby skorzystać lub już korzystają nauczyciele naszych dzieci.

Takie lekcje dają  możliwość bezpośredniego kontaktu z nauczycielem, który może wyjaśnić zagadnienia i wytłumaczyć  trudności. Tego nam rodzicom i uczniom brakuje. Nie zawsze jesteśmy w stanie pomóc swoim dzieciom. Lekcje online  wymuszają na uczniach pewien rytm, który w zdalnej edukacji na platformie nie u wszystkich się sprawdza. To prawda, dzieci się logują, niektórzy wykonują tę czynność  zgodnie  z planem  lekcji, inni o dowolnej godzinie. Jest też taka grupa, która loguje się bardzo rzadko lub wcale. Zdarza się często, że dzieci nie czytają zagadnień z lekcji umieszczonych na platformie i pilnują tylko terminarza zaliczeń zadań.  W międzyczasie komunikują się i wspólnie wykonują sprawdziany, zadania itp. Takie działania nie prowadzą do niczego  dobrego. Uczą nieodpowiedzialności i nieuczciwości. Poza tym dzieci potrzebują bezpośredniego kontaktu z nauczycielem i innymi uczniami. Sprzyja to budowaniu relacji i niweluje  poczucie odosobnienia spowodowane epidemią. Taką możliwość dają zajęcia   prowadzone przez wideokonferencje. Lekcje online  mają sens wtedy, kiedy  obecni są na nich wszyscy uczniowie. Wymaga to użycia laptopa, komputera z mikrofonem i kamerą. Sprawdza się też  telefon lub tablet. Rodzice muszą być tego świadomi.  Rozporządzenie  zaleca, żeby takie zajęcia trwały 30 minut, a resztę czasu uczeń przeznaczył na samodzielną pracę bez użycia komputera. Myślimy, że to nauczyciele powinni ustalić ilość lekcji online, w zależności od specyfiki przedmiotu i  zróżnicowanych potrzeb uczniów. Takie spotkania ułatwiłyby  edukację naszych dzieci, a przecież dobro ucznia- dziecka jest najważniejsze. Kolejną sprawą są konsultacje dla uczniów klasy VIII. Uczniowie i rodzice czekają na informację o terminie i sposobie  ich przeprowadzania.

To dyrektor powinien zachęcać nauczycieli do działania, nie dyskwalifikować żadnej z form pracy z uczniami na odległość, jeżeli pozwalają na realizację podstawy programowej i być  otwarty na inne nieschematyczne propozycje. W tej wyjątkowej sytuacji niezbędne jest współdziałanie dyrektora szkoły, nauczycieli, rodziców oraz uczniów. Zadbajmy wspólnie o dobro naszych dzieci!

Rada Rodziców przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jasionówce.    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rada Rodziców przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jasionówce. do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.