Przemianowanie skwerku przy ul. Staszica w Pruszkowie na skwerek im. Kazimierza Pużaka

Rada Miasta Pruszkowa

ul. Kraszewskiego 14/16
05-800 Pruszków

Petycja

Na podstawie art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, działając w interesie publicznym, wnosimy o zmianę nazwy skwekru przy ul. Staszica (między ulicami Powstańców i Brwinowską) na skwerek im. Kazimierza Pużaka.

Uzasadnienie

Skwerek przy ul. Staszica nie nosi obecnie żadnej konkretnej nazwy. Jest to przyjazne ludziom, uczęszczane miejsce, do którego jednocześnie nie ma przypisanych adresów. Zmiana jego nazwy nie wymaga więc dużych nakładów, nie znosi też żadnej nazwy, do której miejscowa społeczność byłaby przywiązana.

Kazimierz Pużak był działaczem PPS, aktywnie działał w konspiracji na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości za co w 1913 r. został zesłany na Syberię. W trakcie wojny polsko-bolszewickiej 1920 r. poparł udział PPS Rządzie Obrony Narodowej, organizował pomoc dla III powstania Śląskiego. W latach 1919-1935 był posłem na Sejm RP. W czasie II wojny światowej współtworzył struktury konspiracyjne, zarówno wojskowe jak i cywilne, od stycznia 1944 roku był przewodniczącym Rady Jedności Narodowej. Walczył w powstaniu warszawskim, następnie ukrywał się wraz z innymi przywódcami Polskiego Państwa Podziemnego. 27 marca 1945 roku w wyniku podstępu władz ZSRR został aresztowany w Pruszkowie przez oficerów NKWD, następnie wywieziony do Moskwy i osadzony w więzieniu na Łubiance. Pomnik upamiętniający to wydarzenie znajduje się w Pruszkowie przy al. Armii Krajowej 11. Skazany w pokazowym procesie politycznym (tzw. Proces Szesnastu), po zwolnieniu w wyniku amnestii został ponownie aresztowany przez UB i skazany na 10 lat więzienia. Zmarł w 1950 roku w więzieniu w Rawiczu na skutek obrażeń odniesionych po celowym zepchnięciu ze schodów.

W 1996 roku w uznaniu znamienitych zasług dla niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej Kazimierz Pużak został odznaczony pośmiertnie najwyższym odznaczeniem państwowym – Orderem Orła Białego, wśród innych jego odznaczeń wymienić można Krzyż Armii Krajowej, czy Krzyż Srebrny Orderu Virtuti Militari. Ulice nazwane na jego cześć znajdują się w wielu miastach w Polsce, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu. W 1995 roku imieniem Kazimierza Pużaka nazwano Salę Kolumnową w Sejmie RP.

Mając na uwadze przedstawione okoliczności, uważam, że Kazimierz Pużak zasługuje na to, aby upamiętnić go w Pruszkowie czyniąc go patronem jednego z miejskich skwerów.

Jan Kondratowicz

Mateusz Stefankowski

Julia Zimmermann

Julia Zimmermann, rada krajowa Razem, zarząd okręgu podwarszawskiego Razem    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Julia Zimmermann, rada krajowa Razem, zarząd okręgu podwarszawskiego Razem do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.