Przeprowadzenie kontroli zarybień w jeziorach należących do Przedsiębiorstwa Rybackiego w Złocieńcu.

Jako wędkarze z Powiatu Drawskiego od wielu lat obserwujemy spadek populacji ryb w jeziorach Pojezierza Drawskiego zarządzanych przez PR Złocieniec. Mamy podejrzenia że dzierżawca nie zarybia w wystarczającej ilości posiadane wody. Nie mamy też informacji ile ryb zostało odłowionych przez zatrudnionych rybaków. Na jeziorach zarządzanych przez PR od wielu lat jest powszechne kłusownictwo z którym dzierżawca nie walczy przez co doprowadza do degradacji jezior. Nam wędkarzom z Drawska, Kalisza ,Zlocieńca zależy na tym aby jeziora tętniły życiem ponieważ rozwój turystyki wędkarskiej jest szansą dla naszego regionu. Tymczasem przypuszczamy że Przedsiębiorstwo Rybackie niszczy faunę jezior poprzez nie wystarczające zarybienia i nadmierne odłowy. Zwracamy się zatem do Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie o przeprowadzenie kontroli prawidłowości zarybień a w szczególności poprzez dokonanie odłowów kontrolnych aby sprawdzić ilość ryb w dzierżawionych wodach.

Składając podpis, uprawniam Paweł do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.