Przyjazny pociąg na linii kolejowej numer 143

Wojewoda Opolski

Adrian Czubak

Bezpieczeństwo osób starszych na linii kolejowej numer 143 – zmiany w taborze

Dzień dobry. Szanowni Państwo, Składam wniosek w imieniu mieszkańców miast: Wrocław , Oleśnica , Namysłów , Kluczbork o zmianę taboru (przynajmniej  jednej pary pociągów) z pociągu EN57 na dowolny pociąg klimatyzowany oraz niskopodłogowy (najlepiej pociąg typu IMPULS). Powodem mojego pisania są praktycznie codzienne awarie taboru na tej linii brak organizacji komunikacji zastępczej lub długie oczekiwanie na zastępczy pociąg oraz osoby starsze. Jest dla nas mieszkańców priorytetem zapewnienie chociaż jednej pary pociągów przyjaznych osobom starszym, które docierają do rodzin czy muszą pojechać do szpitala we Wrocławiu lub Kluczborku. Z powodu likwidacji PKS Częstochowa oraz wypuszczaniu samych wysokopokładowych przestarzałych składów na linie 143 (odc. Wrocław – Namysłów – Kluczbork) apelujemy do Państwa o rozważenie i zmianę jednej pary pociągów na pociąg typu IMPULS lub chociaż ED72Ac. Także prosimy o rozważenie wydłużenie kursów spółki Koleje Dolnośląskie S.A. do Namysłowa po rewitalizacji linii kolejowej i zakupie nowych składów.

Proponowane przez nas warianty zmian:

1. Pociąg REGIO 60569 relacji Kluczbork 8:09 — Wrocław Główny 10:19 zrobić kursem ,,przyjaznym” osobom starszym i podstawić pociąg niskopodłogowy (wiemy, że spółka POLREGIO ma takie pociągi i aktualnie jeżdżą na trasie KĘDZIERZYN KOŹLE – WROCŁAW GŁÓWNY) wystarczy zamienić jedną parę. Z badań statystycznych wynika, że na linii KK – WG jeździ więcej studentów i uczniów niż na linii 143 gdzie przeważają osoby starsze.

2. Pociąg REGIO 60551 relacji Wrocław Główny 18:39 — Kluczbork 20:43 zrobić kursem ,,przyjaznym” osobom starszym i podstawić pociąg niskopodłogowy (wiemy, że spółka POLREGIO ma takie pociągi i aktualnie jeżdżą na trasie KĘDZIERZYN KOŹLE – WROCŁAW GŁÓWNY) wystarczy zamienić jedną parę. Z badań statystycznych wynika, że na linii KK – WG jeździ więcej studentów i uczniów niż na linii 143 gdzie przeważają osoby starsze.

Mamy nadzieję, że firma POLREGIO oraz instytucje, do których kierujemy pismo staną na wysokości zadania i najpóźniej od 1.08.2020 zmiany zaczną obowiązywać.

Do wiadomości: Urząd Miasta Namysłów Urząd Miasta Oleśnica Urząd Miasta Kluczbork Urząd Miasta Bierutów Urząd Gminy WIlków POLREGIO Wojewoda Dolnośląski Wojewoda Opolski PKP PLK Koleje Dolnośląskie S.A                                                                                                                                                              Z poważaniem                                                                               Mieszkańcy i podróżni korzystający z linii kolejowej nr. 143

Podpisując, upoważniam Piotr Kosicki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.