Przywracamy Pana Łukasza Matuszka do pracy!

Zwracamy się z prośbą o natychmiastowe przywrócenie do pracy Pana Łukasza Matuszka, zasłużonego i kompetentnego nauczyciela Szkoły Muzycznej I stopnia im. Witolda Rowickiego w Żywcu oraz Samorządowej Szkoły Muzycznej II stopnia w Żywcu. Wyrażamy głębokie niezrozumienie i dezaprobatę dla decyzji o zwolnieniu tego nauczyciela. Jest to działanie absurdalne, niepotrzebne, a przede wszystkim szkodliwe, sprzeczne z interesem szkoły oraz dobrem uczniów.

Rozwiązanie umowy o pracę – bez wypowiedzenia z winy pracownika, ze skutkiem natychmiastowym nastąpiło BEZ POWOŁANIA KOMISJI DYSCYPLINARNEJ, BEZ KONSULTACJI ZWIĄZKOWEJ, na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1320 z późn. Zm) w zw. Z art. 91c ust. 1 i 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1762).

Przyczyną rozwiązania umowy o pracę było „ciężkie” naruszenie obowiązków pracowniczych i nauczycielskich poprzez rzekome nieprzestrzeganie zasad współżycia społecznego w miejscu pracy, przejawiającego się w braku szacunku do przełożonych i koleżeńskiego stosunku do innych nauczycieli oraz braku współdziałania w kształtowaniu właściwej atmosfery w miejscu pracy polegającej na wzajemnym zaufaniu i życzliwości. Rzekomo lekceważący stosunek do pracowników administracyjnych szkoły, poprzez ciągłe zgłaszanie bezpodstawnych uwag do pracy tych pracowników, przejawiające się m. in. kwestionowaniem treści protokołów, uchwał i notatek, za każdym razem kiedy takie dokumenty powstawały. Rzekome zastraszanie, wywieranie presji na grono pedagogiczne, stawanie przeciwko kadrze pedagogicznej i kierowniczej itp.

Jest to nauczyciel z pasją, z wieloletnimi zasługami dla szkoły, cieszący się szacunkiem i sympatią rodziców i dzieci oraz mający właściwe podejście do ucznia. Potrafi zarazić dzieci pasją do muzyki i to wyłącznie dzięki niemu dzieci osiągają sukcesy na różnych konkursach muzycznych oraz bardzo dobre wyniki na egzaminach. To między innymi on przyczynia się do wysokiego poziomu nauczania i prestiżu szkoły. Ponadto Pan Łukasz jest osobą życzliwą, bardzo zaangażowaną, wyrozumiałą oraz przyjemną w relacji. Jest dużym wsparciem dla dzieci i dla rodziców. Lekcje z nimi to przyjemność dla uczniów, co rodzice wiedzą od swoich dzieci i z bezpośredniej relacji. Bez tego nauczyciela poziom edukacji w szkole muzycznej podupadnie.

Uczniowie i Rodzice Uczniów Szkoły Muzycznej w Żywcu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Uczniowie i Rodzice Uczniów Szkoły Muzycznej w Żywcu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.