PRZYWRÓCENIE DOTACJI DLA KOŁOBRZEG SUSPENSE FILM FESTIVAL

Logosff.png

My mieszkańcy Kołobrzegu i sympatycy festiwalu zgłaszamy stanowczy protest w związku z faktem obcięcia dotacji w wysokości 56% do imprezy Festiwalu Filmowego  KOŁOBRZEG  SUSPENSE  FILM  FESTIVAL. Festiwal wpisał się na stałe w kalendarz najważniejszych imprez w Kołobrzegu, cieszy się coraz większym zainteresowaniem i corocznie oczekiwany jest przez nas i turystów. Szerokim aspektem tego festiwalu jest nie tylko prezentacja interesujących filmów, ale nawiązanie relacji widza z twórcami i aktorami znanych z pierwszych stron gazet.

Jak wynika z oficjalnych danych, na corocznych imprezach jest ponad 10 000 widzów, których z roku na rok przybywa.  Festiwal  ten  wbrew twierdzeniom niektórych radnych miasta Kołobrzeg osiągnął ogromny sukces promując nasze miasto na terenie kraju i Europy.  Dla przykładu patronat medialny nad festiwalem objęli: TVP1, TVP3, Radio Zet, TVN24, RMF CLASSIC, Filmweb.pl. Informacje i wywiady o festiwalu pojawiły się w prasie ogólnopolskiej: Twój Styl, Gazeta Wyborcza, Życie na gorąco, Magazyn Filmowy, Polityka, Rzeczpospolita.  W prasie lokalnej na podstawie przeprowadzonych badań  w 2017 roku festiwal został uznany za najciekawszą imprezę w mieście.

Unikatowe nagrody wręczane na tym kołobrzeskim festiwalu to: Ikona Polskiego Kina, Ikona Światowego Kina, Latarnik, Golden Seahorse, które zdobyły już rangę nie tylko ogólnopolską i spopularyzowały Kołobrzeg jako miasto filmu, miasto wypoczynku, miasto przyjazne dla ludzi interesujących się kulturą.

Gośćmi na tym festiwalu byli doceniani na całym świecie  laureaci Oscarów: Gianni Quaranta (scenograf z Włoch), Jakub Pruszkowski (efekty VFX z Kanady), Tivi Magnusson (producent filmowy z Danii), Piotr Kukla (operator filmowy z Holandii) i bardzo znane postacie kina: Stanisław Mikulski, Janusz Gajos, Grażyna Szapołowska, Nastassja Kinski, Katarzyna Figura, Ewa Błaszczyk, Magdalena Zawadzka, Ewa Szykulska, Katarzyna Warnke, Piotr Fronczewski, Wojciech Pszoniak, Jerzy Stuhr, Krzysztof Stroiński, Andrzej Seweryn, Bartłomiej Topa, Jan Jakub Kolski, Franco Nero, Abel Ferrara, Waldemar Krzystek, Jacek Bromski, Maciej Zakościelny, Piotr Stramowski, Eryk Lubos, Anna Seniuk, Dariusz Kordek oraz wielu cenionych, znanych i lubianych aktorów, reżyserów. Wszyscy oni są Ambasadorami Kołobrzegu, pozostając pod wrażeniem Miasta.

Festiwal ten aktywizuje młodych ludzi ciekawych świata do pracy w formie wolontariatu.  Impreza ta cieszy się największą oglądalnością i żadna tego rodzaju aktywność nie gromadzi tak licznej widowni. Obniżenie dotacji o 56%  spowoduje zmniejszenie rangi festiwalu i jego poziomu, a tym samym wpływ na media ogólnopolskie promujące nasze miasto.

W związku z tym zwracamy się z gorącą prośbą do Zarządu i Rady Miasta o ponowne przeanalizowanie i przywrócenie dotacji festiwalu do poprzedniej wysokości.

MIESZKAŃCY MIASTA KOŁOBRZEG I SYMPATYCY FESTIWALU ZGODNIE Z ZAŁĄCZONĄ LISTĄ
Reprezentant: Mirosław Latuszek