Ratujmy drzewa na os. Szkolnym

IMG_20210212_224908.jpg     Drodzy Mieszkańcy os. Szkolnego w dn. 12.02.2021 na dwóch drzewach przy bloku 30 (lipa) i w podwórku bl.30, 32, 33 i 34 (klon) zawisły kartki o wycince. Niestety nie jest to pełna informacja. Z mapki wynika, że oprócz tych dwóch, do wycięcia przeznaczono jeszcze pięć, czyli w sumie SIEDEM drzew!!! W samym podwórku cztery:(

Jako mieszkańcy PROTESTUJEMY przeciw wycięciu drzew starych, wartościowych, zdrowych(!), z rozłożystymi koronami, dających cień i będących domem wielu gatunków ptaków. Oba drzewa to ponad 60-letnie okazy i są tak jak budynki wpisane do rejestru zabytków Krakowa. Niestety decyzje o wycince wydane przez Zarząd Zieleni Miejskiej i Miejskiego Konserwatora Zabytków zostały podjęte bez konsultacji z mieszkańcami!

Prosimy MPEC S.A. w Krakowie o odstąpienie od wycinki i oszczędzenie starodrzewu przez korektę planu inwestycji "ciepła woda użytkowa". W dobie walki o czyste powietrze w Krakowie decyzja o wycince jest niezrozumiała i oburza. To droga na skróty!

Prosimy także o pomoc radnych miejskich i złożenie w naszym imieniu wniosku o ponowną inwentaryzację drzew do wycięcia w tej inwestycji. Proszę ludzi dobrej woli, zjednoczmy się aby je uratować.

Do wiadomości:

MPEC S.A. Kraków

Zarząd Zieleni Miejskiej

Adrem Zarządca Nieruchomości

Ksenia Pałczyńska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Ksenia Pałczyńska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.