Ratujmy szkoły terapeutyczne na Ursynowie

Szanowny Pan Robert Kempa

Burmistrz Dzielnicy Ursynów,

zwracamy się do Pana w sprawie Gimnazjum nr 96 w Warszawie oraz Liceum Ogólnokształcącego CIX w Warszawie. Gimnazjum to jest placówką terapeutyczną, jedyną w Warszawie, całkowicie poświęconą dzieciom z ogromnymi problemami i trudnościami szkolnymi m.in. dysleksją, dysgrafią itd. Dowiedzieliśmy się, że ta placówka w roku szkolnym 2015/2016 ma mieć już tylko jedną klasę ogólnodostępną, gdzie w roku szkolnym 2014/2015 miała jeszcze trzy klasy terapeutyczne.
W takiej sytuacji została postawiona szkoła terapeutyczna, która daje nadzieję dzieciom na lepszą edukację, na wdrożenie się w środowisko innych uczniów oraz przyszłe życie w społeczeństwie, gdzie wreszcie brane są pod uwagę plusy i dobre strony dzieci, a nie ukazywane ich ‘’ułomności’’.
W Gimnazjum nr 96 dzieci są pogodne, zmotywowane, są wreszcie zapewnione o swoich dobrych stronach, bo przecież je mają. Ta szkoła z dnia na dzień zmienia na lepsze dni szkolne tych dzieci, uczniowie stają się pewniejsi siebie, zaczynają w siebie wierzyć.
Ta szkoła, dla rodziców jest także upragnioną pomocą w edukacji dzieci, które przez wiele lat często otrzymywały w szkołach poprzednich niewielką pomoc, gdzie często dokument informujący o problemach szkolnych dzieci nic nie znaczył, gdzie dzieci przeżywały traumę, wiecznie czując się gorsze. A tzw. dostosowanie programu do ucznia to był zwykły mit. Liceum ogólnokształcące CIX także nie zgadza sie na stopniowe ''wygaszanie'' szkoły, przez ograniczanie naboru w roku szkolnym 2015/2016. W konsekwencji doprowadzi to zlikwidowania placówki tak potrzebnej.
Szkoła istnieje od 17 lat i dzięki temu mocno wpisała się w środowisko Dzielnicy Ursynów. W roku ubiegłym otworzono tam klasę o profilu Ratownictwo Medyczne i Promocja Zdrowia, co spotkało się z dużym zainteresowaniem młodzieży i rodziców. Jest to jedyna w Warszawie klasa o takim profilu i autorskim programie stworzonym przez nauczyciela tej szkoły. Atutem szkoły są klasy integracyjne, które umożliwiają uczniom dysfunkcyjnym zachować ciągłość kształcenia po gimnazjum. Uczniowie sami chętnie, pomimo swoich dysfunkcji i ograniczeń z powodzeniem podejmują wiele inicjatyw i projektów angażując się w imprezy ursynowskie oraz ogólnopolskie.

Z wyrazami szacunku,

Rada Rodziców