Rondo w Suchedniowie - imienia Lucyny Furmańczyk ps. "Węgielek"

Do Szanownego Pana Burmistrza Miasta i Gminy Suchedniów: Cezarego Błacha

Do Szanownych Państwa Radnych: Lidia Frątczak, Małgorzata Kuszewska, Anna Salwa, Małgorzata Stępień, Monika Bator, Wiesław Biskup, Marcin Pałac, Paweł Słoma, Eugeniusz Zegadło, Tomasz Kutwin, Mirosław Obara, Arkadiusz Pająk, Krzysztof Adamiec, Waldemar Krogulec, Henryk Łakomiec.

W związku z budową ronda u zbiegu ulic Mickiewicza, Zagórska, Kielecka zwracamy się do Państwa z prośbą o rozważenie nadania nowemu rondu imienia suchedniowianki, harcerki, łączniczki Lucyny Furmańczyk ps. "Węgielek".

"Bohaterską kartę w dziejach suchedniowskiego harcerstwa zapisała harcerka Lucyna Furmańczyk ps. „Węgielek” 47. Urodzona 3 października 1923 r. w Suchedniowie-Stokowcu należała do zastępu „Źródła”i 1. Suchedniowskiej Drużyny Harcerek. Do śmierci „Hubala” 30 kwietnia 1940 r. była jego łączniczką z J. Poziomskim. Następnie pełniła tę funkcję w oddziale ZWZ-AK dowodzonym przez szefa inspektoratu „Tartak” w Suchedniowie Stanisława Przybylika. We wrześniu 1944 r.wraz z Jadwigą Wróblewską otrzymały rozkaz dostarczenia dokumentów do placówki AK w Szałasie. Po wykonaniu zadania została pojmana przez Kałmuków i Mongołów w służbie niemieckiej. Po torturach, półżywą wrzucono do płonącego budynku. Zginęła 16 września 1944 r. Szczątki pochowali mieszkańcy Szałasu. Dnia 20 kwietnia 1957 r. jej prochy ekshumowano i przeniesiono do zbiorowej mogiły w Szałasie. Imię L. Furmańczyk 28 stycznia 1988 r. nadano Drużynie Harcerskiej przy Szkole Podstawowej nr 3 w Suchedniowie. Naczelnik ZHP rozkazem L. 10/87 z 1 października 1987 r. pośmiertnie nadał jej Krzyż „Za Zasługi dla ZHP” z Rozetą-Mieczami. Podczas uroczystości nadania imienia i przekazania odznaczenia wzruszającą gawędę wygłosił harcmistrz F. Gładysz."

Fragment Zeszyty Suchedniowskie. Historia 4/2019, Andrzej Rembalski - Kartki z dziejów Związku Harcerstwa Polskiego w Suchedniowie. Wydarzenia. Ludzie. s. 24

Uważamy, że w przestrzeni publicznej w sposób niewystarczający upamiętnione są lokalne bohaterki, kobiety, które w znaczący sposób zapisały się na kartach lokalnej historii. Lucyna Furmańczyk zdaje się być dobrą propozycją ponieważ rondo nazwane jej imieniem byłoby drugim miejscem nazwanym od kobiecej patronki w naszym mieście. Proporcja wynosi 13 patronów mężczyzn - 1 patronka kobieca - Emila Peck. Ponad to, harcerka i łączniczka wykazała się odwagą i heroizmem pomimo młodego wieku - została okrutnie zamordowana w wieku 21 lat. Upamiętnienie suchedniowianki będzie godnym uhonorowaniem jej patriotycznej postawy, przyczyni się do popularyzacji powstańczej historii regionu, a lokalizacja ronda sprawi, że wielu osób dowie się o historii łączniczki z Suchedniowa.
Rondo zlokalizowane jest przy ulicy Zagórskiej prowadzącej do dawnej wsi Kruk i do tamtejszego lasu, to właśnie na terenie tego leśnictwa Lucyna Furmańczyk przenosiła korespondecję w kierunku Świniej Góry, jest to kolejny argument przemawiający za słusznością wyboru potronki ronda.

My, niżej podspisani mieszkańcy Suchedniowa i sympatycy miasta, zwracamy się z prośbą o uwzględnienie kandydatury Lucyny Furmańczyk ps. "Węgielel" przy wyborze patrona ronda u zbiegu ulicy Kielecka, Zagórska, Mickiewicza.

Radosław Kowalik - inicjator petycji

LUCYNA.jpg

Składając podpis, uprawniam Radek Kowalik do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.