Sprzeciw dla likwidacji Szkoły Muzycznej I stopnia w Sobolowie

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego
ul. Krakowskie Przedmieście 15/17

Radni Gminy Łapanów:
Mariusz Bukowski, Małgorzata Chojecka, Daniel Długosz, Stanisław Grzyb, Celina Jacewicz, Ryszard Kaczmarczyk, Aneta Naruszewicz-Irzyk, Grażyna Palczewska, Robert Pietraś, Tomasz Próchnik, Andrzej Sajak, Paweł Stokłosa, Grzegorz Szostak, Kinga Węglarz, Krzysztof Wrona
32-740 Łapanów 34

Petycja

My, rodzice, nauczyciele, uczniowie, absolwenci Szkoły Muzycznej I stopnia w Sobolowie oraz wszystkie osoby wspierające szkołę, bardzo prosimy o zaprzestanie procesu likwidacji naszej placówki.

Szkoła Muzyczna I stopnia w Sobolowie, działa od 12 lat. W swej kadrze ma 23 oddanych pracy nauczycieli, w tym: eksperta CEA w kwestii awansów zawodowych, 2 konsultantówCEA, doktora akademii muzycznej oraz wykładowców wyższych uczelni.

Przez niespełna 12 lat wychowankowie szkoły zostali laureatami w dziesiątkach konkursów międzynarodowych, ogólnopolskich, zdobywając także bardzo wysokie noty w przesłuchaniach CEA. Ściany budynku szkoły nie są puste, wypełnione są dyplomami uznania. Szkoła jest pełna uczniów, mamy ich prawie 170. Zapewnione są im komfortowe warunki pracy i nauki: wytłumione sale, fortepiany, pianina, instrumenty perkusyjne i dęte. Wszystko to służy dzieciom, które z ogromną determinacją doskonalą swoje umiejętności. Placówka ma do dyspozycji studio nagrań oraz transport dla uczniów z sąsiednich miejscowości.

Dlaczego wieloletnia praca nauczycieli, zaangażowanie rodziców i dzieci oraz pieniądze zainwestowane przez gminę, mają zostać zmarnowane i przekreślone jedną uchwałą?

Chcemy dobitnie podkreślić, że dla uczniów Szkoły Muzycznej I stopnia w Sobolowie, likwidacja placówki jest końcem ich edukacji muzycznej. Jest pozbawieniem możliwości realizacji marzeń i pasji. Co więcej, decyzja taka będzie skutkowała pogłębieniem dysproporcji w dostępie do kultury między uczniami z terenów wiejskich, a dziećmi mieszkającymi w mieście.

Wiemy, że edukacja jest dziedziną wymagającą inwestycji, ale chcemy zaznaczyć, że według naszej wiedzy i dostępnych dokumentów, szkoła w trakcie swej działalności przynosiła gminie Łapanów korzyści finansowe, a nie jak twierdzą niektórzy członkowie rady gminy - tylko straty.

Nie został również spełniony warunek konieczny do zamknięcia szkoły, a mianowicie utrzymanie ciągłości edukacji, przez zapewnienie uczniom miejsc w innych placówkach. Sąsiednie szkoły nie mają bowiem możliwości przyjąć aż 170 dzieci, co więcej, nie posiadają klas takich specjalności jak: kontrabas, waltornia czy sakshorn. Szkoły te nie są wyposażone w wystarczającą ilości instrumentów, konieczną do zapewnienia naszym uczniom dalszej nauki. Wszystko to spowoduje, że uczniowie naszej szkoły nie będą mieli możliwości kontynuowania swojej edukacji.
Większość rodziców nie jest w stanie dowozić dzieci do innych szkół, dlatego Szkoła Muzyczna w Sobolowie, mając do dyspozycji busa zapewnia dzieciom transport oraz wykwalifikowaną opiekę podczas dojazdu. Inne placówki takim transportem nie dysponują i są położone daleko od miejsca zamieszkania uczniów.

Szanowny Panie Ministrze, apelujemy do Pana - mecenasa sztuki o obronę prężnie działającej szkoły, w której rozbrzmiewa muzyka Chopina, Paderewskiego i Wieniawskiego, w której uczniowie poprzez muzykę poznają dziedzictwo narodowe i wyrażają swój patriotyzm.

Szanowna Rado Gminy Łapanów, apelujemy o wstrzymanie decyzji o likwidacji szkoły i wypełnienie Waszego zobowiązania do służby państwu, społecznościom lokalnym a przede wszystkim naszym dzieciom. Zamknięcie Szkoły Muzycznej I st. w Sobolowie nie przysłuży się społeczności gminy, a wręcz przeciwnie, gdyż Szkoła oraz jej uczniowie są ogromnym atutem regionu i powodem do dumy.

Prosimy nie pozbawiać uczniów Szkoły Muzycznej w Sobolowie szansy na wszechstronny rozwój oraz kolejne artystyczne sukcesy.

Z poważaniem: nauczyciele, uczniowie, absolwenci, rodzice, pracownicy oraz osoby wspierające Szkołę Muzyczną I stopnia w Sobolowie.

Anna Dziurdzia, Kinga Misiek (Szkoła Muzyczna I stopnia w Sobolowie)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Anna Dziurdzia, Kinga Misiek (Szkoła Muzyczna I stopnia w Sobolowie) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.