Sprzeciw wobec niszczenia terenów zielonych pod budowę kontenerowych domów socjalnych

Jako mieszkaniec Mysłowic, wyrażam sprzeciw wobec budowy kontenerowych domów socjalnych w dzielnicy Larysz-Hajdowizna. Władze miasta, wbrew woli mieszkańców podjęły błędną decyzję, bez konsultacji z zainteresowanymi stronami - co stanowi pogwałcenie nie tylko dobrych obyczajów, ale również prawa do konsultacji społecznych jako narzędzia partycypacji publicznej.

W przeciwieństwie do władz miasta, które argumentując pomysł budowy opierają się na sprzecznych argumentach - zbulwersowani mieszkańcy Mysłowic swój protest opierają na merytorycznych przesłankach, zgodnych z obowiązującym prawem oraz dobrym obyczajem t.j. m.in.:

1. Osiedle domów modułowych powstanie kosztem lokalnej flory i fauny - na terenach nazywanych zielonymi płucami Mysłowic: miasto chce uśmiercić kilku/kilkunasto/kilkudziesięcio letnie drzewa będące ostoją wielu gatunków zwierząt oraz popularną destynacją wypoczynkową wielu mieszkańców.
  2. Doświadczenie miast i gmin w Polsce jednoznacznie potwierdza, że socjalne domy modułowe nie rozwiązują żadnych problemów, a wręcz przeciwnie - generują nowe, poważniejsze.
  3. Planowana lokalizacja łamie zasady rzetelnej polityki urbanizacyjnej, bowiem w istotny sposób zaburza charakter dzielnicy Larysz oraz okolicznych dzielnic.
  4. Na skutek wieloletnich zaniedbań władz miasta, szkoła i przedszkole w dzielnicy Larysz nie są w stanie już w chwili obecnej zapewnić optymalnych warunków nauki dla dzieci - budowa domów socjalnych, a tym samym napływ tak dużej liczby nowych dzieci, uniemożliwi nauczanie w przedszkolu i szkole podstawowej
  5. Doświadczenia płynące nie tylko z okolicznych miast, ale również od mieszkańców, którzy w formie ustnej oraz pisemnej (stosowne pisma dostępne są u Przewodniczącego Rady Dzielnicy oraz na profilu Rady) jednoznacznie potwierdzają, że lokalizacja takiego osiedla socjalnego nie rozwiązuje żadnych problemów społecznych - generując nowe.

Dlatego też, jako mieszkaniec Mysłowic, dołączam go: radnych dzielnicy radnych miejskich, mieszkańców okolicznych osiedli, radnych dzielnic sąsiadujących z Laryszem, nauczycieli i uczniów szkoły podstawowej i przedszkola, właścicieli okolicznych ogródków działkowych oraz przedsiębiorców prowadzących działalność na tym obszarze - WYRAŻAM SPRZECIW WOBEC BUDOWY MODUŁOWYCH DOMÓW SOCJALNYCH  W DZIELNICY LARYSZ.

Podpisując, upoważniam Tomasz Ćwienk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.