Sprzeciw wobec planowanym przez WZDW w Poznaniu zmianom organizacji ruchu na ul. Poznańskiej w Gnieźnie

Mieszkańcy miasta Gniezna wyrażają swój sprzeciw wobec planowanym przez Wielkopolski Zarząd Dróg Wojewódzkich w Poznaniu zmianom organizacji ruchu na ul. Poznańskiej w Gnieźnie.

WZDW zamierza zmienić kierunek jazdy na drodze serwisowej w ten sposób, że kierowcy będą na nią wjeżdżać od ul. Swarzędzkiej. Powyższe spowoduje utrudnienia w dojeździe do domostw mieszkańcom ul. Poznańskiej, Kościańskiej, Kaliskiej i Głębokiej oraz znacząco utrudni wyjazd z tej drogi serwisowej na ul. Bluszczową.

WZDW nie zgadza się również na kontraruch rowerowy umożliwiający rowerzystom przejazd rowerem w przeciwnym kierunku jazdy mimo, że od wielu lat mieszkańcy korzystają z tej drogi serwisowej jeżdżąc rowerami w obu kierunkach.

WZDW nie chce się również zgodzić na kontraruch rowerowy na drodze serwisowej od ul. Warzywnej do ul. Wieśniaczej, gdzie przez 80 metrów jest droga jednokierunkowa uniemożliwiająca rowerzystom przejazd.

Ponadto, na drodze serwisowej brakuje miejsc parkingowych przez liczne znaki zakazu zatrzymywania.

Jako mieszkańcy sprzeciwiamy się zmianom, które nie są z nami konsultowane i mają utrudnić dalsze funkcjonowanie w naszej dzielnicy.

Tomasz Dzionek radny miasta Gniezna    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Tomasz Dzionek radny miasta Gniezna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.