Sprzeciwiam się odstrzałowi wilków w Brzozowie

Do Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska

Andrzej Szweda-Lewandowski

Canis_lupus_tracks(1).jpg

Szanowny Panie!

Z zaniepokojeniem przyjęłam/jąłem informację o tym, że wydał pan ustną decyzję o odstrzale trzech wilków z Brzozowa. Kwestia tego zdarzenia powinna być dokładnie wyjaśniona, a wizja lokalna, o której dowiedzieliśmy się z mediów, jest niewystarczającym działaniem w celu dokładnego ustalenia faktów. To, że komisja z RDOŚ w Rzeszowie widziała tropy wilków w miejscu zdarzenia, a potem w drodze powrotnej zobaczyła dwa wilki nie wyjaśnia tego incydentu. Dodatkowo należy podkreślić, że od samego początku doniesienie o tym spotkaniu były niespójne i nie przesądzają o tym, że wilki stanowią zagrożenie dla osób chodzących po lasach w rejonie Brzozowa. Tym bardziej, że wiele osób przebywa na obszarach leśnych w poszukiwaniu zrzutów. Nie odnotowano również żadnego ataku na człowieka. To, że taka sytuacja nie jest prawdopodobna potwierdza również w swojej wypowiedzi dr hab. Krzysztof Schmidt z IBS PAN, badający od lat wilki.

Ustna zgoda Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska podważa umocowanie ochrony gatunkowej wilka w Polsce. Jak Pan zamierza sprawdzić, czy rzeczywście zostały odstrzelone wilki, o których mówili pilarze? W tym przypadku może dojść do odstrzału innych osobników.

Już od kilku lat obserwuję medialną nagonkę na wilki w rejonie Podkarpacia. Miejscowe media informowały już o wilku w Sanoku, który potem okazał się psem w typie husky. Takich doniesień jest więcej i coraz częściej są bezkrytycznie powielane dalej. Od Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska, odpowiedzialnego za ochronę gatunkową wilków, oczekuję działań, które pozwolą wyjaśnić w kompleksowy sposób każde zgłaszane zdarzenie.

Dlatego z niepokojem przyjęłam/przyjąłem Pańską decyzję i apeluję o jej natychmiastowe odwołanie i powołanie zespołu eksperckiego w celu wyjaśnienia tej sprawy.

Z poważaniem,

Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze, Radosław Michalski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze, Radosław Michalski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.