Koncepcja społeczna szybkiej kolei Katowice - Ostrawa

Od wielu lat podkreśla się potrzebę budowy nowej linii szybkiej kolei Katowice - Ostrawa, a obecnie jej planowaniem zajmuje się spółka CPK. Na linii prostej łączącej te ośrodki, a zarazem w centrum subregionu liczącego ok. 650 tys. mieszkańców leży miasto Wodzisław Śląski, dysponujące doskonałym terenem na budowę węzła kolejowego, w którym nową magistralę można optymalnie powiązać z siecią kolejową całego subregionu.

Apelujemy o zaniechanie prób wyginania magistrali w kierunku miast cieszących się większą przychylnością decydentów i wnioskujemy o realizację Koncepcji społecznej  polegającej na:
– wyprostowaniu przebiegu magistrali Katowice – Ostrawa
– lokalizacji węzła kolejowego w granicach Wodzisławia Śląskiego, na terenie dzielnicy Wilchwy,
– połączeniu Jastrzębia-Zdroju i innych miast subregionu zachodniego z magistralą w ww. węźle poprzez odbudowę linii 875 Wodzisław Śląski – Jastrzębie-Zdrój.ko_ks.jpg

Towarzystwo Entuzjastów Kolei    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Towarzystwo Entuzjastów Kolei do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.