Stop budowie osiedla mieszkaniowego w Parku Śląskim

stop_wycinka.jpg

Deweloper (Green Park Silesia) po raz kolejny próbuje wykorzystać ustawę "lex deweloper" do budowy osiedla mieszkaniowego na ul. Targowej w Chorzowie. Budowa oznacza wycinkę drzew i degradację najcenniejszej przyrodniczo historycznej części Parku Śląskiego.

Inwestycja jest sprzeczna z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzeni oraz Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta. Studium jasno wskazuje, że jest to teren określony jako "najcenniejsze obszary przyrodnicze". To zresztą widać gołym okiem — działka jest zalesiona i stanowi część Zielonych Płuc Śląska.

Budowa to nie tylko wycinka, ale również rozjeżdżenie ciężkim sprzętem całej okolicy.

Ponadto, infrastruktura w tym rejonie nie jest przygotowana pod budowę osiedla — w pobliżu nie ma szkoły, nie ma też jak odprowadzić takiej ilości ścieków, a droga dojazdowa (ul. Bytkowska) już teraz bardzo korkuje się w godzinach szczytu.

We wniosku do Prezydenta Green Park Silesia próbuje przekonać Radę Miasta, że jest inaczej. Twierdzi, że teren, na którym funkcjonował Zakład Produkcji i Usług Filmowych, można określić jako "poprodukcyjny". Zapewnia również, że działka nie graniczy ze strefą leśną ani zapleczem środowiskowym Parku. Takich przykładów manipulacji i dezinformacji jest we wniosku znacznie więcej.

W 2018 dzięki staraniom lokalnych stowarzyszeń i tysięcy mieszkańców udało się obronić przed wycinką ponad 1300 drzew. Dzisiaj prosimy Cię o pomoc jeszcze raz.

Teraz losy tej części Parku i ciągłości przyrodniczej całego kompleksu leśnego zależą od decyzji Rady Miasta Chorzów. Dołącz do nas i pomóż nam przekonać Radę do powstrzymania budowy!

Polub profil Stowarzyszenia Nasz Park (https://www.facebook.com/naszpark), żeby dowiedzieć się więcej i być na bieżąco.

Stowarzyszenie Nasz Park    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Nasz Park do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.