STOP żebractwu ze Zwierzętami !

PETYCJA
W SPRAWIE ZAKAZU ŻEBRANIA ZE ZWIERZĘTAMI

Sprzeciwiam się podmiotowemu i zarobkowemu traktowaniu zwierząt przez ludzi żebrzących na ulicach polskich miast! Zwierzęta te są bezwzględnie wykorzystywane i rozmnażane tylko na potrzeby wzbudzenia litości w przechodniach. Ma to tylko, i wyłącznie na celu wyłudzenie pieniędzy poprzez złożenie dobrowolnego datku, przez „empatycznego” i krótkowzrocznego przechodnia. Darczyńcy nie zdają sobie sprawy że datki nie są przeznaczane na te zwierzęta. Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt: „Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie i opiekę”. Zmuszanie zwierząt do tego typu pracy, często zagrażającej ich zdrowiu i życiu, uważam za etycznie naganne oraz niehumanitarne. W dodatku jest całkowicie sprzeczne z zacytowanym wcześniej fragmentem ustawy.
W wielu przypadkach mam prawo sądzić, że zwierzęta te mogą być w jakiś sposób odurzane o czym świadczy ich zachowanie. Kilkumiesięczne a nawet kilkutygodniowe szczenięta odsunięte od stałej matczynej opieki, są dziwnie spokojne, nieenergiczne i sprawiają wrażenie nieobecnych. Na ten stan wpływa oczywiście również wielogodzinne koczowanie na ulicy, niejednokrotnie w pełnym słońcu bez możliwości załatwiania swoich podstawowych potrzeb behawioralnych. Ponadto zwierzęta te często pochodzą z kradzieży bądź są nielegalnie rozmnażane. Jest to oburzające i skandaliczne że nie ma aktów prawnych mogących wpłynąć na los tych zwierząt, zatem co następuje:
Żądam wprowadzenia zakazu wykorzystywania zwierząt podczas żebrania oraz wszelkich innych form wywierania litości czy współczucia za ich pomocą, przez osoby żebrzące. Wyrażam ubolewanie, że proceder ten jest społecznie akceptowalny, a problem ignorowany przez służby miejskie oraz prawodawców.

Aleksandra Wołek- Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami    Skontaktuj się z autorem petycji