STOP hałasowi POW Ursynów Wilanów

POW to ważna infrastruktura drogowa ale dla nas mieszkańców związana ze “smrodem” u wylotów tuneli oraz całodobowym hałasem. Przestaliśmy spać, wiele osób jest ciągle zdenerwowanych i przemęczonych. Brak snu obniża u wielu z nas wydolność psychofizyczną i powoduje chroniczne rozdrażnienie. Prowadzimy rozmowy głośniej. Całe nasze życie się zmieniło na gorsze. Od wielu tygodni analizujemy przyczyny i szukamy rozwiązania.
Dlatego żądamy zastosowania metod zmniejszenia hałasu poprzez łączne i niezwłoczne zastosowanie następujących kroków:

• Ograniczenie prędkości zarówno w tunelu jak i dalej przez tereny Ursynowa i Wilanowa do maksymalnie 70 km/h w ciągu dnia i 60km/h w nocy
  • Ograniczenie ruchu ciężarowego do niezbędnego minimum i zapewnienie ruchu tranzytowego ciągiem drogi DK 50
  • Zastosowanie cichych nawierzchni asfaltowych, asfaltowo-gumowych, dwuwarstwowych porowatych lub drobnoziarnistych z nieciągłym uziarnieniem (SMA,BBTM);
  • Zastosowanie “przykrycia akustycznego” - przykład poniżej.

POW_1.png

Oczekujemy zarówno do Dyrektora Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad jak i od osób do których kierujemy niniejszą petycję:

• Zaangażowania w sprawę celem szybkiego wdrożenia rozwiązań techniczno-organizacyjnych ograniczających hałas na terenie Ursynowa i Wilanowa.
  • Przeprowadzenia rzetelnych badań środowiskowych w tym pomiarów hałasu w wielu punktach, również oddalonych od wylotu z tunelu, w sposób ciągły przez wymagany metodą badań okres czasu.
  • Wdrożenia szybkich rozwiązań związanych z prędkością pojazdów tak aby efekty mogły być natychmiast zauważalne.
  • Wprowadzenia zakazu ruchu samochodów ciężarowych w celu obniżenia poziomu hałasu i zanieczyszczenia powietrza.
  • Wdrożenia w jak najkrótszym czasie rozwiązań związanych z nawierzchnią (zastosowanie cichego asfaltu) i izolowaniem hałasu (przykrycie akustyczne).

Obszar którego problem dotyczy ciągnie się od okolic wylotu tunelu na Ursynowie wzdłuż skarpy Ursynowskiej w kierunku południowym aż do ulicy Belgradzkiej a czasami nawet dalej, wzdłuż drogi S2 w kierunku wschodnim przez Wilanów aż po most prowadzący na Zawady. W kierunku północnym, w obszarze obejmującym ulicę Nowoursynowską aż do Nugat, Kokosową i Imbirową. Wszędzie tam występuje problem z uciążliwym hałasem, który rozprzestrzenia się w tereny chronione pod skarpą, osiedla i do naszych mieszkań i domów. Poniżej mapka z zaznaczonymi na pomarańczowo kierunkami rozchodzenia się hałasu oraz zaznaczonymi obszarami dotkniętymi jego uciążliwością (po stronie Ursynowa).

zdjęcie_v_2.png

Robert Wojciechowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Robert Wojciechowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.