STOP ŁAMANIU PRAW UCZNIA

the-teacher-3917155_1920.jpg

Petycja o ochronie praw uczniów w suwalskich szkołach

My niżej podpisani zwracamy się z uprzejmą prośbą o wprowadzenie do suwalskich szkół tablic z prawami uczniów oraz o ich realne egzekwowanie przez szkolną kadrę.

Jesteśmy zaniepokojeni drastycznym wzrostem nierespektowania praw uczniów w szkołach. Każdego dnia przynajmniej 40 uczniów jest niewłaściwie traktowanych przez nauczycieli. Zabranianie skorzystania z toalety podczas lekcji, obrażanie uczniów za ich wygląd oraz nazywanie idiotami za słabsze oceny nie mają prawa występować. To narusza szereg praw obowiązujących w naszym kraju.

Zabranianie skorzystania z toalety podczas zajęć jest pogwałceniem art. 30 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Prawo oświatowe art. 99 i 100 mówi o stroju, a nie o kolorze włosów. Nauczyciel nie ma prawa zabrać telefonu uczniowi, narusza to art. 64 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

Powyżej wymienione przykłady łamania praw uczniów są na porządku dziennym, jakby nauczyciel niczym osoba o nieograniczonej władzy decydował co jest prawem, a co nie. Dobra szkoła powinna stanowić wzór nauczania i wychowywania oraz respektować prawa uczniów.

Rozumiemy jak ważna jest praca nauczycieli w procesie nauczania oraz wychowywania. Wiemy, że nie wszyscy nauczyciele nie respektują praw uczniów. Jednak uważamy, że za mało mówi się o nieprzestrzeganiu praw uczniów. Poniżej przedstawiamy punkty, które chcemy, aby znalazły się na tablicach oraz żeby były przestrzegane. Wiemy, że istnieją nie tylko obowiązki, ale również prawa.

Prawa ucznia

1.      Nauczyciel nie prawa cię ośmieszać, wyśmiewać, znęcać się psychicznie, szarpać lub bić;

2.      Nauczyciel nie prawa stosować wobec ciebie podtekstów seksualnych;

3.      Nauczyciel nie ma prawa karać cię za kolor twoich włosów;

4.      Nauczyciel nie ma prawa zabronić ci skorzystać z toalety w trakcie lekcji;

5.      Nauczyciel nie ma prawa zabrać ci telefonu;

6.       Dzwonek jest dla wszystkich, a nie tylko dla nauczyciela;

7.      Nauczyciel nie ma prawa przeszukiwać twojego plecaka lub torbę;

8.      Nauczyciel nie ma prawa zabronić ci picia wody w trakcie lekcji, o ile nie zagraża to bezpieczeństwu podczas zajęć np. zajęcia chemiczne;

9.      Nauczyciel nie prawa ocenić lub postawić ci uwagi z powodu twojego wyglądu (makijaż, kolor włosów, paznokcie lub tatuaże). Nie dotyczy to twojego ubioru;

10.  Nauczyciel nie ma prawa wystawić ci oceny niedostatecznej za nieobecność na sprawdzianie;

11.  Nauczyciel nie ma prawa czytać twojej prywatnej korespondencji;

12.  Nauczyciel nie ma prawa wystawić ci oceny za brak podręcznika lub przyborów;

13.  Nauczyciel nie ma prawa zabronić ci uczestniczenia na lekcji mimo twojego spóźnienia;

14.  Nauczyciel nie ma prawa stosować odpowiedzialności zbiorowej wobec uczniów;

15.  Nauczyciel nie ma prawa zmuszać cię do udziału w wycieczce szkolnej;

16.  Nauczyciel nie ma prawa zadać ci pracy domowej na okres wakacyjny;

17.  Szkoła jest zawsze zobowiązana wydać tobie świadectwo;

18.  Nauczyciel nie ma prawa stosować wobec ciebie karnych ćwiczeń;

19.  Nauczyciel nie ma prawa ocenić lub zabronić ci odrabiania samodzielnej pracy domowej podczas przerwy;

20.  Nauczyciel nie ma prawa zabronić ci podejść do matury, jeśli masz świadectwo ukończenia szkoły średniej oraz w terminie złożoną deklarację przystąpienia do matury;

21.  Nauczyciel nie ma prawa wystawić ci oceny spoza podstawy programowej na dany rok szkolny;

22.  Nauczyciel nie ma prawa wystawić ci oceny za próbny egzamin ósmoklasisty lub maturalny;

23.  Nauczyciel może cię nie klasyfikować w sytuacji kiedy dotychczas zebrane przez ciebie oceny nie pozwalają na ustalenie oceny klasyfikacyjnej oraz masz frekwencje poniżej 50 procent. Te dwa warunki muszą zostać spełnione jednocześnie;

24.  Szkoła nie może ci wmawiać, że statut szkolny jest ważniejszy od konstytucji, ustawy lub rozporządzenia;

25.  Zawsze masz prawo wglądu do statutu szkolnego.