List poparcia w sprawie Jakuba Gajdy

Studenci i sympatycy Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie                                        Kraków, 13 XII 2021r.

Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie
prof. dr hab. Piotr Borek

Jako studenci i sympatycy Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie zwracamy się z prośbą o – na ile to możliwe – szybkie wyjaśnienie w atmosferze jawności i wzajemnego zaufania sprawy naszego Kolegi studenta Jakuba Gajdy.

Z dostępnych informacji wynika, że Jakub Gajda został zawieszony w prawach studenta wyłącznie na podstawie anonimowego donosu. Sama anonimowość doniesienia, nie mniej niż ujawnione w mediach niektóre jego szczegóły budzą najwyższe wątpliwości co do tego, czy wdrożone wobec Jakuba Gajdy postępowanie jest uzasadnione.

Dotychczasowa postawa naszego Kolegi, jego ogromne zaangażowanie w prace społeczne i naukowe, a także w ideę samorządności studenckiej pozwalają nam na wyrażenie pełnego zaufania dla Jakuba Gajdy i jednocześnie sformułowanie prośby do Jego Magnificencji o przywrócenie Jakubowi Gajdzie pełni jego praw. Prosimy również o rozważenie możliwości wystosowania do organów ścigania stanowiska wspierającego Jakuba Gajdę w toku ewentualnych czynności procesowych (o ile takie będą podejmowane), w tym także z użyciem niniejszej petycji.

my, niżej podpisani,

Studenci Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Studenci Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.