Szkoła Podstawowa Nr 9 w Jaworznie do likwidacji - protestujemy

My – Rodzice dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Jaworznie , wyrażamy kategoryczny sprzeciw wobec propozycji likwidacji placówki, do której uczęszczają nasze dzieci. Prosimy o zajęcie stanowiska w powyższej sprawie, ponieważ obecna sytuacja jest dla nas oburzająca i niepokojąca. Według reformy edukacji, to rodzice powinni mieć znaczący wpływ na działalność placówki szkolnej, tymczasem SP9 ma zostać zlikwidowana, na co dobitnie podkreślamy nie ma naszej zgody. Nie zgadzamy się z taką polityką edukacyjną, która sprowadza się do matematycznych wzorów, w której górę nad dbającą o prawidłowy i harmonijny rozwój dziecka szkołą przejmuje interes biznesowy. Decyzja o likwidacji szkoły nie może opierać się wyłącznie o czynnik ekonomiczny. Nasze dzieci nigdy nie będą wskaźnikami ekonomicznymi. Nie wrażamy zgody, aby decyzje o losach szkoły odbywały się bez udziału nauczycieli i nas – rodziców. Znamy też sytuację finansową miasta, ale odnosimy wrażenie, że naszym kosztem spłacany jest dług, za który nie jesteśmy odpowiedzialni. My, Rodzice dzieci rozpoczynających nowy rok szkolny w dobie pandemii, strachu o zdrowie i życie naszych najbliższych, obaw o nasze miejsca zatrudnienia, stanęliśmy ponownie u progu nowego wyzwania – kategorycznej walki o dobro naszej Szkoły Podstawowej nr 9 im. Henryka Sienkiewicza w Jaworznie, prosimy o Twoje poparcie naszych starań!

Składając podpis, uprawniam Jarek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.