TAK ! dla Parku Tematycznego w Kostrzycy!

TAK! dla spokojnych i atrakcyjnych Karkonoszy!

W związku z próbami zablokowania planów stworzenia Parku Tematycznego „Ukryte Światy” w Kostrzycy na terenie Gminy Mysłakowice zwracamy się do Państwa z petycją popierającą tę inwestycję potrzebną mieszkańcom gminy i pożyteczną dla całego regionu.

logo_park.jpg

Dlaczego chcemy, aby park tematyczny powstał w Kostrzycy?

To niezwykle ciekawy projekt nietypowej atrakcji popularyzującej zarówno pobliskie Karkonosze jak i cały region. Inwestycja jest potrzebne mieszkańcom gminy Mysłakowice, którzy jak do tej pory nie skorzystali na popularności całego regionu.

Z dostępnych informacji wynika, że będzie to park tematyczny z bardzo mocnym, oryginalnym i unikalnym motywem przewodnim, który z pewnością przyciągnie uwagę mediów i organizatorów turystyki. Intencją pomysłodawców jest stworzenie parku tematycznego z oryginalną historią do opowiedzenia i stworzenia nowego centrum kulturalno-edukacyjnego Karkonoszy. Z informacji od inwestorów wynika, że projekt będzie nastawiony na edukację, w tym również edukację przez zabawę.

Park, mimo że oddalony o kilka kilometrów od pasm górskich tworzących Karkonosze, będzie wpisywał się w krajobraz gór, a jednocześnie będzie stanowił teren do aktywnej edukacji ekologicznej przy wykorzystaniu zaplanowanego Centrum Edukacji typu Discovery Centre związanego z tematyką ochrony przyrody i ekologią. Park będzie funkcjonował sezonowo od maja do września, a jedynie jego część - w formie skansenu historycznego będzie czynna całorocznie.

Motywem przewodnim parku będą szeroko pojęte fenomeny natury typowe dla Karkonoszy, ale i innych pasm sudeckich: skały, woda, jaskinie, połączone z wykreowanymi dla tego projektu regionalnymi legendami i historiami, które mają przyciągnąć i zafascynować turystów.

Wbrew argumentom oponentów Kostrzyca aktualnie kojarzy się raczej ze składowiskiem odpadów niż cytując oponentów ze “spokojną miejscowością turystyczną”, nie ma tu tras turystycznych ani ścieżek rowerowych.

img25.jpg

Źródło zdjęcia: https://old.nj24.pl/article/skladowisko-w-kostrzycy-nowy-pomysl-nowe-zagrozenia

Stworzenie takiej całorocznej atrakcji w regionie, ze względu na swój charakter przyniesie pozytywny wpływ na rozwój zarówno gminy jak i całego regionu w kilku aspektach. Korzyści ekonomiczne dla gminy Mysłakowice to pozyskanie nowych inwestycji, które byłyby lokowane w sąsiedztwie parku, wzrost wpływów z podatków i opłat lokalnych oraz korzyści wizerunkowe, w tym promocja gminy i regionu, również na arenie międzynarodowej, kreowanie wizerunku gminy atrakcyjnej turystycznie, wspierającej rozrywkę, innowacyjność i nowe technologie.

Dla mieszkańców i lokalnej społeczności to przede wszystkim korzyści: nowe miejsca pracy zarówno w samym parku jak i w miejscach, które towarzyszą takim atrakcjom: kwatery prywatne, pensjonaty, restauracje, transport i inne usługi towarzyszące turystyce.

Wbrew przedstawianym argumentom oponentów nie jest prawdą, że Kostrzyca leży tu cytat z pism oponentów “w sercu Karkonoszy” tylko na terenie Kotliny Jeleniogórskiej. Teren przyszłego parku to płaski teren o charakterze nieużytków rolnych, częściowo zalesiony relatywnie młodymi drzewami, położony kilka kilometrów od terenów górskich i daleko od terenów chronionych.

W podsumowaniu jako mieszkańcy i pasjonaci Sudetów chcemy parku tematycznego “Ukryte Światy” bo:

• Jest atrakcyjny turystycznie

• Ma silny wątek historyczny

• Jest potrzebny wizerunkowo dla wsi Kostrzycy i gminy Mysłakowice

• Będzie nowym centrum kulturalno – edukacyjnym w regionie

• Miejscem spotkań dla mieszkańców i turystów

• Będzie prowadził aktywną edukację ekologiczną – poprzez Centrum Edukacji i Ochrony Środowiska

• Przysporzy korzyści ekonomicznych dla gminy i jej mieszkańców

• Stworzy nowe miejsca pracy

W imieniu grupy mieszkańców Kostrzycy i gminy Mysłakowice

Jolanta Sojka - Bryniak

Monika Drabik

Jolanta Sojka - Bryniak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Jolanta Sojka - Bryniak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.