TAK opodatkowaniu plastiku

Szanowny Pan

Henryk Kowalczyk

Minister Środowiska

Zanieczyszczenie plastikiem jest globalnym problemem, który dotyczy każdego z nas. Corocznie do oceanów trafia ponad 8 milionów ton plastiku, z czego 236 tysięcy ton stanowi mikroplastik, cząstki którego są obecne praktycznie we wszystkich systemach wodnych na świecie. Jest możliwe, że do 2050 roku w morzach i oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Potrzebne jest ponad 500 lat, aby jedna plastikowa butelka rozłożyła się w środowisku naturalnym.  Większość  śmieci nie jest przetwarzana, tylko trafa na składowiska odpadów lub wprost do naszego środowiska naturalnego. Na to, żeby uchronić świat przed katastrofą klimatyczną mamy jeszcze 12 lat. Z tego powodu należy jak najszybciej ograniczyć produkcję i używanie plastiku na tyle, na ile jest to możliwe. Możemy to zrobić już dziś. Zwracamy się do Państwa z apelem o wsparcie naszej inicjatywy w sprawie nałożenia podatków na jednorazowe opakowania plastikowe, w które pakowane są produkty użytku codziennego. Opodatkowanie polega na tym, że producenci jednorazowego plastiku musieliby płacić 5 zł za kilogram plastikowych towarów (butelki, torebki, pudełka na sałatki, tacki, ale także opakowania produktów takich jak nabił itp.).  W ten sposób skutecznie zmniejszymy zużycie plastiku, zwiększymy ilość produktów mogących być poddawanych recykingowi, a tym samym zmniejszymy ilość produkowanych śmieci, które trafiają do środowiska.

Wanesa Bojar, Anna Izheliuk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wanesa Bojar, Anna Izheliuk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.