TAK! Popieram budowę szkoły ponadpodstawowej (technicznej) w Markach.

Drodzy Państwo, Plany dotyczące budowy szkoły średniej - technikum w Markach mają już długą historię. Początek tej historii miał miejsce w 2012 roku, gdzie marecki samorząd podpisał z Powiatem stosowne porozumienie w sprawie współpracy przy budowie szkoły.

"W planach Miasta Marki i Powiatu Wołomińskiego jest  realizacja budowy nowoczesnego, energooszczędnego kompleksu budynków użyteczności publicznej o szerokim zakresie.  Projekt budowlany zespołu szkół w Markach przewiduje wzniesienie gimnazjum (należące do gminy) i technikum z laboratoriami (należące do powiatu), biblioteką, stołówką  i zapleczem administracyjnym, zespołu sal sportowo - widowiskowych i pływalni. Dodatkowo zostanie wybudowane boisko i miasteczko ruchu drogowego. Całość, z wyjątkiem pływalni, ma mieć standard budynków pasywnych. Już wcześniej, w 2011 r.,

Rada Powiatu Wołomińskiego wyraziła swoje stanowisko w sprawie kierunków rozwoju oświaty ponadgimnazjalnej w szkołach prowadzonych przez Powiat Wołomiński. Zwrócono uwagę na potrzebę rozważenia możliwości utworzenia Technikum na osi komunikacyjnej Wyszków -Warszawa, wskazując jako ewentualną siedzibę szkoły Miasto Marki. Zarząd Powiatu , Starosta Piotr Uściński  i Wicestarosta Konrad Rytel,  podjęli rozmowy z Burmistrzem Miasta Marki o współdziałaniu przy realizacji planowanej inwestycji budowy kompleksu szkolnego na terenie miasta Marki. Efektem tych rozmów jest podjęcie  przez Radę Powiatu Wołomińskiego na XIX sesji odpowiedniej  uchwały,  a finałem obecne podpisanie porozumienia." - pisano wówczas w oficjalnych.

komunikatach.  Jak się później okazało, przez kolejne lata nie udało się zbudować większości na poziomie Powiatu dla realizacji tej inwestycji. Mimo zabezpieczenia terenu przez władze Marek, uzyskania pozwolenia na budowę (2014 r.) i wydaniu kilkuset tysięcy złotych na dokumentację projektową przez Powiat podważano zasadność budowy szkoły. Jednym z argumentów były środki finansowe, a tak naprawdę brak tych środków w budżecie Powiatu. Jeszcze w obecnej kadencji uważano, że budowa nowej szkoły ponadpodstawowej na terenie powiatu wołomińskiego jest nieuzasadniona - możemy o tym przeczytać w odpowiedzi na interpelację (linki poniżej)

Okazało się jednak, że temat budowy szkoły ponadpodstawowej powrócił i to niespodziewanie, a to za sprawą władz Ząbek, które wyszły z inicjatywą, aby taką szkołę wybudowano na terenie ich miasta. W tym momencie nie mogło być inaczej - podczas posiedzenia komisji finansowej wyraziłem swoją opinię w tej sprawie - skoro pojawiła się taka inicjatywa ze strony Ząbek, to proszę, aby powrócono do tematu budowy szkoły ponadpodstawowej w Markach. Nie, dlatego, aby w jakikolwiek sposób blokować budowę szkoły w sąsiednich Ząbkach, ale po to, aby ponownie rozważyć lokalizację w Markach - tym bardziej, że tu działania były już zaawanasowane i wydane niemałe środki. W mojej opinii nie byłem osamotniony, zarówno radni powiatu z terenu naszego miasta, jak i innych gmin zgodzili się, że potrzebna jest kompleksowa i szczegółowa analiza, co do budowy szkoły ponadpodstawowej na terenie powiatu - z uwzgledniem lokalizacji w Markach i Ząbkach. Starosta Wołomiński zadeklarował, że taka analiza będzie miała miejsce, co mnie osobiście nieco uspokoiło - nieco...

Drodzy Państwo, analizy analizami, ale nie bez znaczenia będą w tym przypadku głosy Mieszkańców naszego miasta. To w dużej mierze dzieci kończące szkoły podstawowe w naszym mieście, dostaną możliwość nauki w nowoczesnej placówce ponadpodstawowej dającej fach w ręku. To właśnie w Markach, Radzyminie i Dąbrówce (S8) znajduje się wiele dużych przedsiębiorstw, które chętnie zatrudnią w przyszłości absolwentów takiej szkoły. W tej sytuacji budowa szkoły ponadpodstawowej w Markach jest również w zainteresowaniu Mieszkańców wspomnianych miejscowości. W tym miejscu warto wspomnieć, a może nawet podkreślić, że współpracę z przyszłą szkołą techniczną w Markach wyraziła swego czasu Politechnika Warszawska.

Marecki samorząd wybudował nowoczesny kompleks - Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne, przy ul Wspólnej, pod wrażeniem, którego był zarówno Starosta, jak i Wojewoda Mazowiecki. Warto, zatem, aby zgodnie z pierwotnym planem w ramach kompleksu wchodziła również szkoła ponadpodstawowa - skrojona pod pod potrzeby uczniów, ale przede wszystkim pod potrzeby rynku.

W związku z powyższym zwracam się do Państwa z prośbą, o złożenie swojego podpisu pod niniejszą petycją oraz udostępnianie petycji szerszej grupie odbiorców. Niech złożone podpisy będą dowodem na to, że Mieszkańcy naszego miasta, ale także Radzymina, Dąbrówki i innych miejscowości powiatu widzą potrzebę budowy nowoczesnej szkoły ponadpodstawowej w tej części powiatu wołomińskiego. 55547049_2230775176990400_8304572828800253952_n.jpg

Arkadiusz Werelich    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Arkadiusz Werelich do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.