Uspokójmy ruch samochodowy w Alei Wojska Polskiego!

Obrazek_Wiadomości(2941398375).jpeg

Apelujemy o wprowadzenia strefy Tempo 30 wzdłuż alei Wojska Polskiego!

Z przerażeniem obserwujemy narastającą liczbę kolizji drogowych i sytuacji zagrażających życiu pieszych, do których dochodzi codziennie wzdłuż Alei Wojska Polskiego. Codziennością stały się stłuczki drogowe i samochody z trudem hamujące przed przejściami dla pieszych.

W bezpośredniej odległości od jezdni znajdują się dwie szkoły podstawowe, zespół szkół średnich, dwa przedszkola, a nieco dalej Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna oraz Przychodnia POZ.

Po przeprowadzonej rewitalizacji części zielonej, Aleja Wojska Polskiego nabrała swojego pierwotnego, parkowego charakteru. Wielu mieszkańców korzysta z przestrzeni spacerowej, zwiększył się znacznie ruch pieszy. Jednocześnie, dynamicznie rozwija się obszar Żoliborza Przemysłowego, dla którego trasa przez Aleje jest ciągiem prowadzącym do Wisłostrady. Powoduje to znaczne natężenie ruchu, zwłaszcza w godzinach porannego szczytu komunikacyjnego. Również w tym czasie rozpoczynają się lekcje w znajdujących się bezpośrednio przy Alejach szkołach. Dzieci z okolicy muszą pokonać dwie jezdnie lawirując pomiędzy rozpędzonymi samochodami. Fakt, że dzieci są jeszcze mniej widoczne przez nadjeżdżające pojazdy, zwiększa niebezpieczeństwo drogi do szkoły.

Z powodu natężonego ruchu samochodowego i nagminnego przekraczania prędkości, ofiarą padają okoliczne małe zwierzęta, zwłaszcza wiewiórki, które po przeprowadzonych wycinkach drzew, odległości między pasami zieleni pokonują jezdnią.

W niedalekiej przyszłości planowane jest otwarcie obiektów muzealnych na terenie Cytadeli oraz oddanie kolejnych budynków mieszkalnych w okolicach pl. Grunwaldzkiego, co dodatkowo zwiększy ruch samochodowy w Alei Wojska Polskiego.

Apelujemy o zwiększenie bezpieczeństwa pieszych wokół Alei Wojska Polskiego! Potraktujmy konieczne ograniczenie dozwolonej prędkości jako uzupełnienie rewitalizacji zielonej przestrzeni i nadania jej parkowego charakteru. Zwiększenie bezpieczeństwa i dostępności okolicy Alei Wojska Polskiego jest szansą stworzenia przyjaznego miejsca spacerów dla mieszkańców całej dzielnicy.

Apelujemy do władz Warszawy o pilne obniżenie limitu dozwolonej prędkości na całej długości Alei Wojska Polskiego do 30 km/h. Znaczna część ulic na terenie Żoliborza została już objęta ograniczeniem prędkości do 30 km/godzinę, apelujemy o rozszerzenie tego obszaru również na Aleje.

Nie czekajmy, aż któryś z notorycznych wypadków będzie miał tragiczne zakończenie!

Obrazek_Wiadomości(3078603120).jpeg

Maria Popielawska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Maria Popielawska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.