Utworzenie placówki konsularnej Rzeczypospolitej Polskiej na Florydzie

Szanowni Państwo,

z uwagi na coraz większe zapotrzebowanie zwracamy się z prośbą o utworzenie placówki konsularnej Rzeczypospolitej Polskiej na Florydzie.

Polaków na Florydzie cały czas przybywa i jest dla nas ogromnym utrudnieniem załatwienie spraw paszportowych w Waszyngtonie. Organizowane dyżury konsularne pokrywają jedynie 20% zapotrzebowania (tak jedna z osób, z którą rozmawiałam, została poinformowana przez panią przyjmującą zapisy). Wielu osobom niestety nie udaje się zapisać na dyżur, mimo że pilnie potrzebują polskiego paszportu.

Prowadząc bloga dla Polaków na www.KierunekFloryda.com otrzymuję wiele pytań odnośnie dyżurów konsularnych na Florydzie. Widzę, że taka placówka naprawdę by się tutaj przydała i słyszę to od wielu osób.

Dyżury konsularne są bardzo pomocne, ale oprócz tego, że nie zaspokajają one potrzeb wszystkich potrzebujących, to jeszcze organizowane są tylko co jakiś czas i w konkretnych dniach. Jest to też utrudnienie dla osób, które pracują i nie zawsze w tych konkretnych dniach mogą sobie pozwolić na skorzystanie z tej opcji.

Bardzo prosimy o przychylenie się do naszej prośby.

FlagaPolskiPetycja.jpg

Karolina Moscicka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Karolina Moscicka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.