Sprzeciw wobec pomysłów zamykania kościołów z powodu epidemii

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Ministerstwo Zdrowia

Wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec zamknięcia kościołów.
Państwo NIE MA PRAWA pozbawiać wiernych dostępu do sakramentów. Może najwyżej ograniczyć liczbę uczestników nabożeństw jak to już miało miejsce na wiosnę, czy ma miejsce obecnie. NIKT nie ma prawa uniemożliwić wiernym spowiedzi i indywidualnej Komunii. Coś takiego nie dzieje się również w innych krajach.
https://misyjne.pl/kosciol-w-europie-w-czasie-lockdownu-nie-wszedzie-jest-tak-jak-w-polsce/ Prosimy o zapoznanie się z tym artykułem. Nie jest prawdą, że kościoły są zamknięte w innych krajach, a już na pewno nie są zamknięte zupełnie. Niemcy jasno bronią prawa do kultu publicznego nawet w czasie pandemii, po błędzie, jaki popełniono na wiosnę.

Prosimy o podejmowanie racjonalnych działań. Zamykanie kościołów, zupełne, uniemożliwienie ludziom korzystania z sakramentów przez miesiąc, spowoduje gwałtowny wzrost cierpienia psychicznego wielu ludzi, dla których dostęp do sakramentów jest tak samo ważny, jak inne formy ratowania swojego zdrowia psychicznego. Już teraz wielu ludzi z powodu stresu jest bardzo obciążonych psychicznie.
NIGDY nie zgodzimy się na zupełne zamknięcie kościołów.

Składając podpis, uprawniam Polscy katolicy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.