W sprawie protestu przeciwko rozszerzeniu dostępu do zawodu diagnosty laboratoryjnego.

Czy jesteś przeciw rozszerzeniu dostępu do zawodu diagnosty laboratoryjnego poprzez umożliwienie absolwentom studiów niemedycznych (absolwentom jednolitych studiów magisterskich lub studiów pierwszego i drugiego stopnia na kierunku biologia, mikrobiologia, biotechnologia, chemia, farmacja lub weterynaria) uzyskanie prawa wykonywania zawodu diagnosty dzięki:

- Ukończeniu kształcenia podyplomowego w zakresie analityki medycznej w uczelni, która prowadzi studia na kierunku analityka medyczna potwierdzone egzaminem.

- Uzyskanie tytułu specjalisty w dziedzinie mikrobiologii lub toksykologii na podstawie ustawy z dnia 24 lutego 2017 r. o uzyskiwaniu tytułu specjalisty w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 1297), w zakresie uzyskanej specjalizacji.

- Rozpoczęciu szkolenia specjalizacyjnego w dziedzinie analityki klinicznej, diagnostyki laboratoryjnej, mikrobiologii lub toksykologii.

Podpisując, upoważniam Komitet do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.