W związku z drastycznymi podwyżkami opłat w strefie i na parkingach miejskich, żądamy likwidacji PRZYWILEJÓW dla urzędników  i radnych

My mieszkający i/lub pracujący w Szczecinie, w związku z drastycznymi podwyżkami opłat w strefie i na parkingach miejskich, żądamy likwidacji PRZYWILEJÓW dla urzędników  i radnych, to jest:

1. Miejsc zarezerwowanych dla urzędników i prezydentów miasta

2. Nieodpłatnego korzystania z parkingów przy urzędach

3. Nieodpłatnego korzystania ze strefy płatnego parkowania

4. Sprzedaży samochodów służbowych prezesów spółek miejskich, dyrektorów i innych urzędników

5. Minimalizacji taboru samochodowego UM w Szczecinie do max 3 pojazdów osobowych w tym Prezydenta Miasta Szczecina, miejskich jednostek, oraz spółek miejskich i innych zakładów zewnętrznych

6. wprowadzenia obowiązku załatwiania spraw urzędowych tylko i wyłącznie korzystając z komunikacji miejskiej.

7 Wprowadzenie całkowitego zakazu wykorzystywania do działań służbowych taksówek i aut prywatnych.

Uważamy, że nadszedł czas równości wobec prawa wszystkich mieszkańców i pracujących w Szczecinie. Oczekujemy transparentności w zakresie wyborów komunikacyjnych urzędników i radnych, którzy kreują naszą rzeczywistość transportową.

Żądamy:

1. Konsultowania wszelkich zmian w komunikacji miejskiej z Radami Osiedli, ankietowania (mogą być elektroniczne) promowanie i nagłaśniane konsultacji społecznych głównie w osiedlowych portalach, serwisach lokalnych, stronach oraz profilach rad osiedli,  w których udział musi wziąć co najmniej 10% mieszkańców miasta Szczecin.

2. Sprawnej komunikacji miejskiej. Wszelkie zmiany w statusie przystanków czy rozkładach muszą być wyraźnie zasygnalizowane na przystankach (co najmniej dwa plakaty w min. formacie A4 na jaskrawym tle) z informacją o zmianach i terminie ich wprowadzenia z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem.

3. Zwiększonej siatki linii autobusowych a nie ich likwidowania oraz zwiększonej częstotliwości kursowania autobusów i tramwajów.

4. Częstsze kontrole środków komunikacji pod względem punktualności kursowania i czystości pojazdów.

5. Zapewnienia bezpieczeństwa pasażerom, ze szczegulnym naciskiem na eliminację spożycia alkoholu w środkach komunikacji miejskiej.

6. Do czasu uruchomienia nie uwzględniania w wyliczeniach i statystykach linii autobusowych których nie ma, SKM i innych nie funkcjonujących środków komunikacji. Dopiero po spełnieniu w/w oczekiwań można przystąpić do zachęcania mieszkańców by korzystali z komunikacji miejskiej, rezygnując z aut.

Podpisując, upoważniam skolwin.info do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.