Wyremontujcie w końcu Śmiałą!

Paweł Michalec

Burmistrz Dzielnicy Żoliborz

ul. Słowackiego 6/8

Szanowny Panie Burmistrzu,

od 2017 r. Urząd Dzielnicy Żoliborz próbuje wyremontować nam ulicę Śmiałą na odcinku między ul. Zajączka a al. Wojska Polskiego. W sprawie założeń projektowych zostały przeprowadzone 2 burzliwe spotkania z urzędnikami, projektantami i mieszkańcami. Zebrano także ankiety, w których mieszkańcy odpowiadali na pytania o ich potrzeby i preferencje. Urząd przeprowadził przetarg na dokumentację projektową, która została wykonana - projekt jest gotowy i uzgodniony od ponad roku. Remont miał być wykonany w roku 2018, lecz... nic z tego. Nadal musimy jeździć dziurawą drogą, nie tylko niewygodną do poruszania się i wystawiającą na próbę zawieszenia naszych samochodów, ale też koszmarnie wyglądającą.

Remont Śmiałej to nie tylko zwiększająca bezpieczeństwo kierowców i pieszych wymiana liczącej ponad 50 lat nawierzchni, ale też nowe chodniki, uporządkowanie parkowania - przy zachowaniu jak największej liczby miejsc parkingowych - oraz wyznaczenie miejsc dla osób z niepełnoprawnościami. To także zmiany estetyczne, sprawiające, że w tej części Żoliborza będzie zwyczajnie ładniej. To nowe lampy, kosze na śmieci i ławki oraz zieleń.

Tymczasem Urząd Dzielnicy bardzo stara się - mimo rozpoczętych wcześniej działań - aby remont ten opóźnić. W roku 2018 środki finansowe przeznaczone na tę inwestycje zostały przesunięte na remont ulicy Rydygiera. Kończy się rok 2019 a rewitalizacja Śmiałej nie znalazła się nawet w budżecie dzielnicy na 2020 rok - sam remont jest jedynie "rekomendowany". To oznacza dalsze odwlekanie.

A przecież ulica Śmiała to brama wjazdowa na Żoliborz Oficerski i powinna być jego wizytówką. Śmiała zasługuje na remont!

Mieszkańcy zasługują na bezpieczeństwo i wygodę!

pzt.3_Wizualizacja_W1_.jpg

Apelujemy do Pana Burmistrza o wykonanie remontu Śmiałej w roku 2020!

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.