Zakaz posiadania zwierząt dla Magdaleny K.

Sochaczew dn. 06.09.2023 r.

Fundacja dla Szczeniąt Judyta
Nowy Białynin 43
96-513 Nowa Sucha

Sz. P. Zbigniew Ziobro
Minister Sprawiedliwości
Prokurator Generalny

W trosce o los zwierząt i zaniepokojeni ciągłym powtarzaniem się sytuacji, w której narażane są one na cierpienie, zwracamy się z prośbą o pomoc w zakończeniu procederu uprawianego przez  Magdalenę K,\., tiktokerkę znaną m.in. z nicków: Magdaq66, Blondi666

Jest to osoba z niepełnosprawnością intelektualną, całkowicie niezdolna do opiekowania się żywymi istotami. Mieszka wraz z matką i mężem. Żaden z członków tej rodziny nie pracuje. Utrzymują się z renty i środków wsparcia wysyłanych przez obserwatorów tiktokowego kanału.

Magdalena K. wielokrotnie mówiła, że nie będzie pracować i że nie wyraża zgody na podjęcie zatrudnienia przez jej męża. Rodzina żyje w skrajnym ubóstwie, brudzie i chaosie. W dużej mierze, dlatego, że tak postanowiła. Sytuacja znana jest służbom socjalnym, z którymi współpracy nie chce podjąć.

Jedną z form rozrywki, stosowaną przez tiktokerkę jest przyjmowanie pod opiekę zwierząt. Tylko w ciągu ostatniego roku miała ich u siebie ponad 30. Były to psy, koty, świnki morskie i chomiki.

Każde z tych zwierząt było skrajnie zaniedbane, przetrzymywane w dramatycznych warunkach, zapchlone, zarobaczone, bez opieki weterynaryjnej. Niektóre z nich chore i ranne, a także zagłodzone. Ściśnięte w małej klatce chomiki syryjskie zagryzały się między sobą, były głodne i odwodnione, żyły we własnych odchodach. Podobnie świnka morska. Ranny i ledwie żywy kociak nie uzyskał pomocy, dopóki nie został odebrany przez Fundację dla Szczeniąt Judyta, która od roku pomaga podopiecznym tiktokerki i która na różne sposoby oferowała w tym względzie pomoc rodzinie. Odebrane zwierzęta wydalały kości, wymiotowały skórkami warzyw, miały anemię i poważne deficyty behawioralne.

Każde zwierzę, pojawiające się w tym domu czeka taki sam los, ponieważ ludzie ci, a zwłaszcza chora i niepotrafiąca zadbać o siebie tiktokerka, nie mają zdolności - ani mentalnej, ani finansowej, by brać na siebie odpowiedzialność za żywą istotę.

Nie ma naszej zgody na narażanie kolejnych zwierząt na cierpienie fizyczne i psychiczne, na zaniedbanie, jakiego doświadczyły ich poprzednicy.

Przed Sądem Rejonowym w Sochaczewie obecnie toczą się postępowania sądowe w sprawach z zakresu Ustawy o Ochronie Zwierząt, dotyczące Magdaleny K. i osób zamieszkujących wspólnie z nią w jednym gospodarstwie domowym.

Dlatego zwracamy się z prośbą o doprowadzenie do nałożenia na tiktokerkę i jej rodzinę dożywotniego zakazu posiadania zwierząt. Jesteśmy przekonani, że tylko taka forma restrykcji może powstrzymać ją przed dalszym znęcaniem się nad niewinnymi stworzeniami.

Fundacja dla Szczeniąt Judyta    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Fundacja dla Szczeniąt Judyta do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.