Zakaz Puszczania Lampionów ,,szczęścia'' na terenie Gminy Władysławowo

Widzę, że powoli zaczyna budować się świadomość zagrożenia, jakie niosą ze sobą pozornie zabawne, latające światełka.

Lampiony należy traktować jako otwarte źródła ognia. W zależności od warunków atmosferycznych mogą przemieszczać się na wysokość kilkuset metrów oraz na odległość kilku kilometrów. Osoba podpalająca materiał przeznaczony do podgrzewania powietrza w lampionie nie jest w stanie przewidzieć jakim torem będzie przemieszczał się lampion oraz kiedy skończy się w nim paliwo.

Dodatkowo istnieje duże ryzyko podpalenia się powłoki lampionu. Niefrasobliwość osoby puszczającej lampiony może zakończyć się tragicznie - szczególnie w okresie suszy. W całym kraju odnotowywane są przypadki pożarów wywołanych właśnie upadkiem palącego się lampionu na zabudowania, łąki czy też obszary zalesione. Dodatkowo lampiony zaśmiecają okolicę, są niebezpieczne dla roślin i zwierząt oraz stwarzają zagrożenie dla ruchu powietrznego.

Dlatego Proszę Państwa o pomoc w walce z LAMPIONAMI