Zatrzymanie budowy spalarni odpadów medycznych w Gminie Ludwin

Gmina Ludwin chce się bogacić na pieniądzach ze spalarni odpadów usytuowanej 500 m od budynków mieszkalnych w sercu Pojezierza Łęczyńsko- Włodawskiego.

Odwiedzasz Pojezierze Łęczyńsko Włodawskie latem? Kąpałeś się w Krasnym, Rogóźnie, Piasecznie, Zagłęboczu albo łowisz ryby na Krzczeniu? Dzięki prężnie działającemu Wójtowi Gminy Ludwin możesz zacząć planować wypoczynek w innym miejscu. W środku turystycznych terenów planuje wspólnie z tajemniczymi inwestorami budowę wielkiej, wojewódzkiej spalarni odpadów medycznych. Po cichu już poprawił drogi w okolicy żeby mogły mogły na nie wjechać tiry, zakupione zostały działki za kwoty podobno rzędu 400 tys. PLN za 2ha (!!!) bez wiedzy i konsultacji z mieszkańcami.

Odpady medyczne w tym cytostatyki to niebezpieczne i bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje, które po spaleniu rozpuszczą się w wodzie jezior, dostaną się do gleby i osiądą na polach w promieniu kilkuset kilometrów. Część z nich jest szkodliwa dla płodów i wywołuje nowotwory.

Kupowaliście chleb z piekarni w Ludwinie? – to raczej nie będzie już dobry wybór. Działalność władz Gminy szykuje czarną przyszłość dla naszych terenów. Wygooglujcie sobie jak wyglądają spalarnie z lotu ptaka - zresztą jeśli ta spalarnia powstanie to stanowiska żurawi i innych rzadkich ptaków na Krzczeniu i przyległych jeziorach znikną, jakiekolwiek ekologiczne uprawy nie będą możliwe do zarejestrowania.

Spalarnie prowadzą nas do katastrofy ekologicznej i klimatycznej - na świecie klasyfikuje się je jako wyrządzające poważne szkody środowiskowe - ktoś prowadzi naszą gminę na krawędź przepaści - skończy kadencję i zostawi po sobie śmieci, zniszczony ekosystem i wielopokoleniowe skażenia odpadami.

Nie zamierzamy na to pozwolić – chcemy Pojezierza czystego i przyjaznego dla mieszkańców i turystów. To nasz dom a nie folwark prywatnych samorządów. Jeśli odwiedzasz Piaseczno, Rogóźno, Krzczeń, Krasne i chcesz żeby pozostały czyste i bezpieczne – podpisz się pod petycją. To od nas zależy czy nasz świat pozostanie czysty dla naszych dzieci i wnuków.

Proszę - nie pozostań obojętna/obojętny

Mieszkańcy Gminy Ludwin    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Gminy Ludwin do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.