Złóż podpis i ocal Polską Szkołę im. Lotników Polskich w Londynie przed zmianą siedziby dyktowaną niesprawiedliwą decyzją MSZ

Zwracamy się do rodziców, uczniów, absolwentów, nauczycieli oraz przyjaciół Szkoły Polskiej im. Lotników Polskich o podpisanie petycji przeciwko pozbawieniu Naszej Szkoły dotychczasowej siedziby. Informujemy, iż otrzymaliśmy zawiadomienie o planach wyłączenia z użytku budynku przy ul. Lancaster Grove w Londynie. Nie zgadzamy się na przeniesienie szkoły do innej lokalizacji gdyż: - szkoła w obecnym miejscu funkcjonuje od ponad 60-ciu lat, w miejscu o niepowtarzalnej atmosferze, pełnym wspomnień, gdzie nauczyciele starali się zaszczepić wśród młodzieży polską świadomość narodową -przez wszystkie lata działalności sale lekcyjne remontowane i odświeżane były dzięki zaangażowaniu Rodziców, z uwagi na brak wsparcia ze strony Ambasady RP, ORPEG-u oraz MEN-u Szkoła Polska zgromadziła majątek m.in biblioteczny zbiór książek liczący ponad 16tyś pozycji, będący w ciągłym użytku przez nasze dzieci -dotychczasowa siedziba mieści się w bardzo bezpiecznej dzielnicy zamieszkiwanej przez spokojna społeczność, dlatego czujemy się tutaj komfortowo -znalezienie nowego miejsca pracownicy Ambasady pozostawili w gestii pani Kierownik i Rodziców bez jakichkolwiek gwarancji zabezpieczenia na ten cel środków finansowych - obecnie koszty utrzymania szkoły są niewielkie w porównaniu do kosztów ewentualnego wynajmu, co miałoby zostać pokryte zapewne z kieszeni polskich podatników. Ze względu na wyjątkowy charakter naszej placówki oraz ilość godzin, które uczniowie spędzają w jej murach ( nauka od środy do soboty) przeniesienie nas do innej lokalizacji jest wysoce krzywdzące i niesprawiedliwe.

Rada Rodzicow przy Polskiej Szkole im Lotnikow Polskich przy Ambasadzie RP w Londynie    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Rodzicow przy Polskiej Szkole im Lotnikow Polskich przy Ambasadzie RP w Londynie do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.