159 na Zawady

PETYCJA w sprawie przedłużenia linii autobusowej 159 na Zawady

Niniejszym, kierujemy petycję i wniosek o przedłużenie linii autobusowej 159 w kierunku wilanowskich Zawad poprzez ulice: Augustówka, Zawodzie, Kobylańska, Spiralna, Tuzinowa, Syta oraz Zaściankowa. Linia aktualnie kończy swój bieg na pętli EC Siekierki.

Tymczasem, z uwagi na silny rozwój wschodniej części Wilanowa (Zawady – zabudowa wielorodzinna i jednorodzinna, Kępa Zawadowska – zabudowa jednorodzinna) istnieje realna potrzeba wsparcia komunikacją publiczną także mieszkańców wschodniej części Wilanowa. W tym rejonie Warszawy od lat nie wprowadzono jakichkolwiek nowych linii autobusowych, mimo wielokrotnego wzrostu liczby mieszkańców i wielu prowadzonych już obecnie inwestycji mieszkaniowych.

Zgodnie z nowym Studium dla Warszawy, rejon tzn. pl. Vogla jest przewidziany jako jedno z centrum lokalnych Wilanowa. Już dziś obserwujemy w rejonie ul. Vogla, Zaściankowa, Syta - rozwój usług handlu, usytuowanie placów zabaw, lokowanie placówek Centrum Kultury Wilanów oraz lokalnej gastronomi. Z uwagi do możliwość dogodnego parkowania aut to centrum lokalne może stać się dogodnym, lokalnym węzłem przesiadkowym.

Oczekiwaniem wielu mieszkańców jest szybki dojazd do centrum miasta, a taką możliwość zapewniłaby linia 159. Dojazd z Zawad w kierunku Wisłostrady, na Torwar, kolejno do Traktu Królewskiego, Metra Politechnika i do samej uczelni, na Pl. Starynkiewicza i Pl. Zawiszy, czy wreszcie do Dworca Zachodniego otwiera nowe perspektywy dla wielu mieszkańców, w tym dla młodzieży, która w najmniejszym stopniu korzysta z samochodów, a jest głównym beneficjentem transportu publicznego. To także w największym stopniu dotyczy seniorów, dla których „wydostanie” się do Śródmieścia oznacza dziś trudną i wieloprzesiadkową podróż.

Katarzyna Radzikowska, Anna Drewniak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Radzikowska, Anna Drewniak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.