NIE DLA MONOPOLU ZWIĄZKU KYNOLOGICZNEGO W POLSCE ZKWP

W imieniu miłośników i hodowców psów rasowych w Polsce sprzeciwiamy się planom zmonopolizowania rynku psa rasowego na rzecz jednej organizacji jaką jest Związek Kynologiczny w Polsce .Twierdzenie że tylko w tej uprzywilejowanej organizacji mamy do czynienia z hodowlą psów czysto rasowych a hodowle w niej zarejestrowane są pozbawione czynnika zarobkowego jest błędne i pozbawione podstaw. Śledząc rozwój kynologii w Polsce  widzimy , że w kraju powstały profesjonalne organizacje kynologiczne z rejestrem KRS , zrzeszające hodowców psa rasowego będące alternatywą  dla ZKwP. Organizacje te skupiały w swoich szeregach przede wszystkim hodowców ras lub odmian kolorystycznych psów rasowych nieuznawanych przez ZKwP. Na uwagę zasługuje fakt iż czołowi działacze tych organizacji wywodzili się bezpośrednio z grona byłych członków ZKwP i regulaminy tych organizacji oparli na standardach tegoż Związku, dodatkowo wprowadzając w imię poprawy jakości i ochrony praw zwierząt zapisy będące prekursorskimi  na niwie kynologicznej w naszym kraju. Mowa tu o obligatoryjnym zakazie kopiowania uszu i ogonów, ZkwP na takie zapisy pozwoliło sobie dopiero po paru latach. ZKwP  nie było też inicjatorem  utworzenia pierwszej  bazy DNA w państwowym Instytucie Zootechniki w Balicach , baza miała za cel  urzetelnić pochodzenie psów rejestrowanych w księgach rodowodowych  organizacje systematycznie dołączyły do tego projektu, podnosząc tym samym standardy hodowli , ZKwP nie dołączyło. W szeregach  organizacji spoza ZKwP  działali i działają hodowcy dla których pies rasowy to marka , organizacje te organizują dla swoich członków różnego rodzaju szkolenia  a także współpracują z wieloma zagranicznymi organizacjami kynologicznymi nie będącymi członkiem FCI natomiast mających historie i prestiż porównywalne z nią . Dzięki pracy hodowców spoza ZKwP/FCI  dzisiaj możemy cieszyć się z posiadania psów takich ras jak biały owczarek szwajcarski, biewer yorkshire terier, moskiewski pies stróżujący, buldog kontynentalny, buldog amerykański, psy typu bull czy kolorowa bolonka , owczarek niemiecki długowłosy i wiele innych, gdzie po wypracowaniu w organizacjach spoza FCI stabilności fenotypu a także spopularyzowania danych ras czy odmian kolorystycznych, FCI dopiero po latach zatwierdza te nowe  rasy. Po wprowadzeniu w naszym kraju monopolu na rzecz ZKwP , nasi obywatele jako jedyni na świecie zostaną pozbawieni możliwości posiadania i pracy hodowlanej w rasach nieuznawanych przez ZKwP. Organizacje spoza ZKwP/FCI prowadzą rzetelne księgi rodowodowe  , weryfikują rodowody przyjmowanych zwierząt pod kątem ich wiarygodności  ,dlatego  nie godzimy się na takie uogólnienia że tylko w ZKwP są psy rasowe, bo dotyczy to wieloletnich , rzetelnych hodowli , mających na swoim koncie osiągnięcia wystawowe w kraju i na świecie, posiadających często renomę za granicą , posiadające stały kontakt z właścicielami szczeniąt z ich hodowli na świecie i kraju więc nie dopuszczamy do siebie myśli że dzisiaj na mocy propozycji monopolizacji przez ZKwP  rynku psa rasowego zostaną te hodowle ukarane za błędy ustawodawcy z 2012r , ich dorobek zniszczony i zlekceważony i psy cieszące się uznaniem w kraju i na świecie zostaną sprowadzone do poziomu kundelka. Apelujemy do ustawodawcy aby nie naprawiał błędu ustawodawcy z 2012r  kosztem profesjonalnie działających stowarzyszeń kynologicznych działających w oparciu o szeroko pojęte dobro zwierząt i nie wprowadził zapisów monopolizujących rynek psa rasowego na rzecz ZKwP .

Hodowcy i miłośnicy psów

Podpisując, upoważniam Ewa Polkowska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.