Apel o upamiętnienie w Józefowie postaci Józefa Piusa Dziekońskiego

Skontaktuj się z autorem petycji

Aktualne wiadomości w spr. ul. Dziekońskiego

2019-06-29 07:46:40

Szanowni Państwo,

bardzo dziękuję za poparcie petycji!

W dniu wczorajszym, 28 czerwca 2019 roku, Rada Miasta Józefów miała ogłosić stanowisko w sprawie zmiany nazwy ulicy Dziekońskiej na ulicę Józefa Piusa Dziekońskiego. Decyzja miała być negatywna, czyli, Rada Miasta zmiany nie popierała. Dzięki naszej petycji i wszystkim Państwa głosom sprawa została zdjęta z porządku obrad i będzie rozpatrywana ponownie na Komisji Ładu Przestrzennego i Ochrony Środowiska w dniu 10 lipca o 17.00. Będzie tam dyskutowana zarówno rola upamiętnienia postaci Józefa Piusa Dziekońskiego w Józefowie, jak i trudności dla mieszkańców, z jakimi wiąże się zmiana nazwy ulicy (które jedynie na papierze wydają się takimi obciążeniami, a w rzeczywistości załatwia się je "przy okazji").

Możemy więc świętować już połowę sukcesu!!!!

Jeśli ktoś z Państwa chciałby uczestniczyć w posiedzeniu Komisji i wyrazić swoje stanowisko w tej sprawie, to serdecznie zapraszamy, ponieważ Komisja chciałaby wysłuchać zarówno głosu mieszkańców i mieszkanek Józefowa, jak i aktywistów i aktywistek z NGO, oraz ekspertów i ekspertek zajmujących się dziedzictwem kulturowym. Zapraszamy więc na posiedzenie Komisji Ładu Przestrzennego i Ochrony Środowiska w dniu 10 lipca o 17.00.

Jeśli mają Państwo pytania czy uwagi, pozostaję do dyspozycji.

Anna Czyżewska

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.