Apel do Ministra Zdrowia o zmiany w Projekcie dotyczące refundacji wymienników ciepła i wilgoci (HME) oraz plastrów i rurek silikonowych dla osób po usunięciu krtani.

Bardzo dziękujemy za wzięcie pod uwagę potrzeb grupy pacjentów, która do tej pory była pomijana. To przełomowy krok w opiece nad osobami żyjącymi z tracheostomą w naszym kraju.

Zaproponowane rozwiązanie jest niewystarczające, a zaplanowane kwoty zbyt niskie, aby zadbać o zdrowie osób z tracheostomą.

Apelujemy do Pana Ministra Zdrowia o wprowadzenie zmian w Projekcie rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie z dnia 8.07.2022 r. Nr w wykazie prac legislacyjnych Ministra Zdrowia MZ 1371. Zmiany te są konieczne, aby prawidłowo zabezpieczyć potrzeby osób żyjących z tracheostomą. Obecnie przeciętnie jeden wymiennik ciepła i wilgoci w regularnej cenie kosztuje 15 złotych brutto a nierzadko w ciągu doby istnieje konieczność skorzystania z większej ilości wymienników, gdy wymiennik się zabrudzi lub zaklei i przestanie spełniać swoje zadanie. Proponowany budżet 7,20 złotych i 10% dopłaty jest zdecydowanie za niski. Dodać należy, że wymieniona powyżej cena to koszt podstawowego wymiennika HME, wymiennik z filtrem antywirusowym i antybakteryjnym jest jeszcze droższy, ponieważ zapewnia dodatkową ochronę przed wirusami np. przed Covid. Dodatkowo przy wysiłku fizycznym powinno się używać wymiennika o mniejszej gęstości dla łatwiejszego oddychania. Ponadto ceny wymienników do rurek tracheostomijnych z wkładem zaczynają się od 12 złotych, a za 5,80 złotych można kupić jedynie przyklejane do skóry gąbki albo celulozowe wkłady bez żadnych właściwości nawilżających i regulujących temperaturę wdychanego powietrza. Wycena plastrów także jest zbyt niska, gdyż obecnie to koszt na poziomie około 20 złotych brutto za sztukę a proponowany budżet to 7,50 złotych i 10% dopłaty. Dodatkowo zaznaczmy, że wielu pacjentów ściąga plaster i zakłada na noc rurkę i nowy wymiennik, dla komfortowego snu. Nadmienić należy, że aktualnie po wyjściu ze szpitala rurki oraz pozostałe akcesoria dobierają pacjentom pielęgniarki i logopedki, które nie zostały niestety ujęte w projekcie jako osoby, które mogłyby wypisywać lub przedłużać zlecenia na wyroby medyczne. Bardzo istotny jest także fakt, że 80% osób z tracheostomą, z czynnej zawodowo grupy, wraca do pracy, nie korzystając z dofinansowań i dopłat PFRON-u, więc sugerujmy rozważenie zniesienia dopłaty 10%, gdyż grupa ta nie generuje dodatkowego obciążenia budżetu państwa. Biorąc powyższe punkty pod uwagę, zwracamy się do Pana Ministra z prośbą o weryfikację założeń projektu, tak aby pomoc pacjentom była jak najbardziej celowana i mogła chronić zdrowie i podnieść jakość życia jak najpełniej, jak największej ilości osób.

Bydgoskie Stowarzyszenie Laryngektomowanych, Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr Jana Biziela ul. Kornela Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz. Wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Krzysztof Gąsiorowski       Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Bydgoskie Stowarzyszenie Laryngektomowanych, Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr Jana Biziela ul. Kornela Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz. Wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Krzysztof Gąsiorowski    do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.