APEL DO PREZYDENTA o zmiany w ustawie nasiennej

Apelujemy do Pana Prezydenta o skorzystanie z prawa inicjatywy ustawodawczej w postaci nowelizacji ustawy o nasiennictwie poprzez przywrócenie zapisu ustawy nasiennej z 2003 r. w art. 57 ust. 3 w brzmieniu: Materiał siewny odmian genetycznie zmodyfikowanych nie może być dopuszczony do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Ustawa o nasiennictwie z dnia 26 czerwca 2003 r., z poźn. zm.). zniesionego w 2012 roku głosami posłów PO i PSL i zatwierdzonego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego.

Fakt, że dotąd nie ma w Polsce zakazu upraw genetycznie zmodyfikowanych roślin jest powodem do naszego ogromnego niepokoju. Ochrona polskiego rolnictwa i zdrowia Obywateli wymaga , by genetycznie modyfikowane odmiany roślin jadalnych i paszowych zostały ustawowo wykluczone z pól uprawnych i łańcucha pokarmowego. Istniejąca od 2012 roku sytuacja prawna przynosi niezmiernie szkodliwe konsekwencje dla zdrowia, niezależności żywnościowej i dla zrównoważonego rozwoju gospodarczego Polski.

Domagamy się ponadto, dla bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej Polski:

1. Odrzucenia wszelkich ustaw, które pozwalają na wprowadzenie genetycznie zmodyfikowanych nasion i roślin w Polsce.

2. Stopniowego wycofywania ze sprzedaży produktów żywnościowych i pasz zawierających GMO - termin całkowitego wycofania wspomnianych produktów nie może być dłuższy niż 3 lata.

3. Nieograniczonego dostępu do tradycyjnych, lokalnych/regionalnych nasion.

4. Nieograniczonego dostępu do dobrej jakości żywności produkowanej przez tradycyjnych i ekologicznych rolników co wiąże się jednoznacznie z opracowaniem regulacji, które będą tę sprzedaż ułatwiały a nie utrudniały, jak to jest obecnie.

Jest to sprawa pierwszoplanowa dla zdrowia i dobra Polaków, dla stanu rolnictwa i niezależności kraju.

Koalicja Polska Wolna od GMO    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Koalicja Polska Wolna od GMO do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.