Apel Mieszkańców Stalowej Woli w sprawie szczepień na Covid19

APEL MIESZKAŃCÓW
STALOWEJ WOLI DO RADY MIASTA

My, mieszkańcy Stalowej Woli, zwracamy się z apelem do Rady Miasta z Panem Przewodniczącym Stanisławem Sobierajem na czele. Pragniemy, aby zgodnie z zapowiedziami planowane szczepienia przeciwko wirusowi SARS-CoV były realnie dobrowolne i aby każdy mieszkaniec miał prawo podjąć decyzje w oparciu o swoją wiedzę i najlepsze chęci zabezpieczenia siebie oraz innych członków społeczności w kwestii ewentualnego szczepienia. Pragniemy, aby nie była na nas wywierana presja ani nacisk. Każdy mieszkaniec Stalowej Woli, który wyrazi chęć zaszczepienia się przeciw Covid-19 powinien mieć taka możliwość, jednakże osoby pragnące zaniechać takowej eksperymentalnej procedury medycznej nie powinny być dyskryminowane zgodnie z artykułem 32 Konstytucji RP, który mówi o tym, iż wszyscy obywatele są równi wobec prawa i nikt nie może być dyskryminowany w życiu publicznym, społecznym czy gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Za formę dyskryminowania uznajemy wszelkie różnicowanie i formy segregowania członków społeczności na przykład w środkach transportu publicznego, urzędach użyteczności publicznej, przychodniach ochrony zdrowia czy innych miejscach.

W związku z planowanym rozpoczęciem masowych szczepień, wprowadzanych przez Rząd RP przeciwko wirusowi SARS-CoV 2 od 2021 roku, których eksperymentalnymi biorcami mają być także mieszkańcy Stalowej Woli apelujemy o przegłosowanie uchwały, która zabezpieczała by interesy mieszkańców o następującej treści:

Zgodnie z artykułem 32 Konstytucji RP wszyscy obywatele są wobec równi wobec prawa. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze polityczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu publicznym, społecznym czy gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny . W związku z powyższym niedopuszczalne są jakiekolwiek działania władz międzynarodowych, krajowych czy lokalnych wykluczające społecznie mieszkańców Stalowej Woli z powodów rasowych, religijnych, medycznych czy sanitarnych. Działania te to przede wszystkim regulacje prawne ale także wywieranie medialnej i społecznej presji na urzędników, funkcjonariuszy, przedsiębiorców, lokalne społeczności czy wspólnoty wyznaniowe zachęcające do jakiejkolwiek formy segregacji mieszkańców Stalowej Woli.
Mieszkańcy Stalowej Woli sami podejmą decyzje, w oparciu o swoją wiedzę i najlepsze chęci zabezpieczenia siebie oraz innych członków społeczności w kwestii szczepienia na Covid-19. Nie będzie na nich wywierana presja ani nacisk, natomiast będą zachęcani do poznania potencjalnych korzyści i strat wynikających z decyzji o szczepieniu w oparciu o dane naukowe. Każdy mieszkaniec Stalowej Woli, który wyrazi chęć zaszczepienia się przeciw Covid-19 powinien mieć taka możliwość, jednakże osoby pragnące zaniechać takowej eksperymentalnej procedury medycznej nie powinny być dyskryminowane.
Jednocześnie, domagamy się, aby Rząd RP uzyskał pisemne gwarancje ze strony producentów szczepionek, że w przypadku jakichkolwiek powikłań gotowi są oni przyjąć i ponieść wszelkie konsekwencje prawne i finansowe owych niepożądanych odczynów poszczepiennych. Stanowisko to ma oparcie w artykule 39 Konstytucji RP, zabraniającej poddawania obywateli eksperymentom naukowym , w tym medycznym bez dobrowolnie wyrażonej zgody.

UZASADNIENIE

1. ROT-COVID-ADR-KFMK-Mar2020.jpgKażde szczepienie jest procedurą medyczną, obarczoną ryzykiem wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, o których informuje producent w treści ulotek czy też charakterystyk preparatów szczepionkowych. W przypadku szczepienia przeciwko korona-wirusowi lista i rodzaj tych skutków są nieznane, co potwierdzają sami producenci w treści ulotek. Co więcej, szczepionki przeciwko COVID-19 nie posiadają przeprowadzonych badań w kierunku długoterminowych skutków ubocznych, co wyłącza możliwość podjęcia przeze mnie jako pacjenta świadomej zgody w zakresie szczepienia przeciwko tej chorobie (art. 16 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta). Stawarza to realne ryzyko nieodwracalnego pogorszenia się stanu zdrowotnego u osoby, która się podda takiemu szczepieniu. Europejska Agencja Leków (EMA) zaleciła Komisji Europejskiej warunkowe dopuszczenie do obrotu w całej Unii pierwszej szczepionki przeciw Covid-19 o nazwie Comirnaty wyprodukowanej przez firmy Pfizer i BioNTech. To oznacza, że szczepionka została dopuszczona do obrotu warunkowo na rok, a badania nad nią trwają dalej.

Szczepienia, o których mowa zapowiadane są przez Rząd RP jako dobrowolne i bezpłatne, jednakże jako mieszkańcy obawiamy się nacisków ze strony pracodawców oraz innych podmiotów. Zaszczepieni zostali już uwzględnieni przez Rząd w rozporządzeniu dotyczącym restrykcji obowiązujących od 28 grudnia do 17 stycznia. Sam Minister Zdrowia, Pan Adam Niedzielski zapowiada rozszerzenie benefitów dla osób zaszczepionych. Jest to w moim odczuciu wprowadzanie segregacji sanitarnej obywateli i wywieranie na nich nacisku. Zarówno przepisy ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie obowiązkowych szczepień ochronnych czy też rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wykazu rodzajów czynności zawodowych oraz zalecanych szczepień ochronnych wymaganych u pracowników, funkcjonariuszy, żołnierzy lub podwładnych podejmujących pracę, zatrudnionych lub wyznaczonych do wykonywania tych czynności nie wprowadzają obowiązku poddania się szczepieniom przeciwko COVID-19. Stanowi to nie tylko naruszenie przepisów Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (art. 31 ust. 2 i 3, art. 47 Konstytucji), ale również aktów prawa międzynarodowego, tzn. art. 8 ust. 1 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności. Potwierdza to Europejski Trybunał Praw Człowieka.

Karolina Bielecka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Karolina Bielecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.