Apel o ściganie za mowę nienawiści na blogu Matki_Kurki

Szanowny Pan Minister spraw wewnętrznych i administracji Joachim Brudziński

Ostatnio byliśmy świadkami niewyobrażalnej tragedii – zabójstwa Prezydenta Gdańska, Pawła Adamowicza. Człowiek, który dopuścił się tego mordu, w geście triumfu manifestował swój podły czyn licząc na uznanie tłumu, na oczach którego w bestialski sposób  zamordował człowieka. Wyraził tym swoją złość i przekuł ją w czyn. Nie skorzystał z prawa wygłoszenia swoich racji w każdy inny cywilizowany sposób. Wybrał właśnie ten. Nie wiemy, czy inspirowały go internetowe wypowiedzi „znanych” ze swojej zajadłości blogerów. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że tak właśnie mogło się stać.

Jedną z osób wyjątkowo szkodliwych ze względu na poziom jadu zawarty w wypowiedziach, jest Piotr Wielgucki (pseudonim Matka_Kurka). Osoba ta nie grozi nikomu w sposób bezpośredni, ale pośrednio przyczynia się do niebezpiecznego podniesienia poziomu agresji swoich zwolenników, zagrzewa ich do boju poprzez stałe podtrzymywanie ognia nienawiści skierowanej do konkretnych osób lub ich sympatyków.

Formy internetowej aktywności Wielguckiego od lat pełnią rolę fabryki mowy nienawiści, wymierzonej między innymi  w Jerzego Owsiaka oraz w prowadzoną przez niego fundację Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.  Powody tej nienawiści są całkowicie irracjonalne : https://www.kontrowersje.net/dlaczego_nienawidz_owsiaka_a_nienawidz_go_za_wszystko

Obraźliwe posty były wielokrotnie zgłaszane administratorom portalu Twitter. Między innymitakie wypowiedzi:  https://twitter.com/Matka_Kurka/status/1084967765570666496 , „następny bandzior wychowany przez Owsiaka ostrzy nóż” https://twitter.com/Matka_Kurka/status/1084891295603191809 „wypad ścierwo”, „Znam tego prymitywnego szmaciarza na wyrost. Owsiak, w ryj bym ci nie napluł, bo szkoda mi dla ciebie śliny. Jesteś ostatnią szmatą https://twitter.com/Matka_Kurka/status/1084551957619056641, „Z Owsiakiem można i trzeba postępować tylko w jeden sposób. Bat i batem, żadnej polemiki, żadnego okazywania strachu, przed milicyjnymi genami. Tylko prać w pysk i patrzeć, czy równo puchnie” (dostępny zrzut z ekranu).

Propagowanie nienawiści wykracza poza prawo wolności wypowiedzi, przyczynia się do budowania atmosfery nienawiści, prowokuje do działań agresywnych, dzieli społeczeństwo mocno już przecież spolaryzowane. Działalność pana Piotra Wielguckiego staje się paliwem dla osób nie potrafiących myśleć refleksyjnie, dając im narzędzie niewymagające krytycznego myślenia, a jedynie ślepego naśladowania.

Wierząc w szczerość Pańskiej deklaracji, że policja i wszelkie podległe Panu służby zajmą się internetowymi wpisami nawołującymi do nienawiści, apelujemy do Pana o nieodwracanie oczu od fali przemocy rosnącej w naszym kraju, od materializowania się hejtu, od osób, które systematycznie zatruwają mózgi ludzi patologią.
Taką osobą jest  Piotr Wielgucki (pseudonim Matka_Kurka), autor bloga www.kontrowersje.net . Jako osoby przejęte dalszymi losami naszego kraju, prosimy o podjęcie przez podległe Panu służby odpowiednich kroków do ukrócenia niszczycielskiej działalności tego człowieka.

Monika Krasucka, Agnieszka Pałaszyńska    Skontaktuj się z autorem petycji