Apel o dofinansowanie do czesnego dla dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Wójt Gminy Skórzec - Stanisław Kaliński

Przewodnicząca Rady Gminy - Grażyna Pietrak

Radni Gminy Skórzec

Dotarły do nas niepokojące informacje o tym że Rada Gminy w Skórcu chce zmniejszyć, a być może i odebrać, dofinansowywanie do czesnego dzieciom poniżej trzeciego roku życia uczęszczającym do Niepublicznego Żłobka "Bunia" mieszczącego się przy ulicy Garwolińskiej 22  w miejscowości Dąbrówka Ług, gmina Skórzec. Bardzo prosimy w imieniu Rodziców obecnych oraz przyszłych o wsparcie. Wójt niejednokrotnie podkreślał w jak dobrej kondycji są gminne finanse, tym bardziej nie rozumiemy takiej decyzji. W gminie brakuje placu zabaw dla dzieci czy świetlicy. Żłobek jest jedynym miejscem gdzie nasze dzieci mogą CODZIENNIE NIEODPŁATNIE uczyć się angielskiego, mają rytmikę oraz zajęcia z logopedą. W żłobku dziecko ma okazję rozwijać się wszechstronnie, wykonuje prace plastyczne, organizowane są teatrzyki, nauka wierszyków, spotkanie z Mikołajem. Nie wspominamy już o tym, że dziecko w gronie rówieśników zupełnie inaczej się rozwija. Wójt na poprzedniej sesji podkreślał, że matki dostają 500+ to mają z czego zapłacić wyższe czesne!!! Jeden z radnych dodał, że jeśli kogoś nie stać to niech się sam zajmie swoim dzieckiem, albo poprosi babcię!!! Nasuwa się pytanie na co wójtowi potrzebne są zaoszczędzone pieniądze? Idźmy z duchem czasu, czy to jest polityka prorodzinna? Komu przeszkadza żłobek? Wydaje nam się, że powinniśmy być dumni z tego że mamy Żłobek (jako nieliczna gmina wiejska w Polsce), a Rada Gminy w trosce o przyszłe pokolenia powinna tym bardziej zabiegać o to, by miał się on dobrze. Bardzo prosimy o pomoc, wsparcie oraz nagłośnienie sprawy, a także liczne przybycie na najbliższe spotkanie Rady Gminy Skórzec. Jest szansa zatrzymania tej decyzji.

Do wiadomości:

Poseł na Sejm RP - Krzysztof Tchórzewski

Poseł na Sejm RP - Anna Maria Siarkowska

Senator RP - Waldemar Kraska

Rzecznik Praw Dziecka - Marek Michalak

Wojewoda Mazowiecki - Zdzisław Sipiera

Rodzice i Mieszkańcy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rodzice i Mieszkańcy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.