APEL o zaniechanie likwidacji połączeń autobusowych linii C Zakład Komunikacji Miejskiej w Łasku

Sz. P. Michał Kołodziejczyk

Dyrektor Zakładu Komunikacji Miejskiej w Łasku

ul. Lutomierska 2, 98-100 Łask

Szanowny Panie Dyrektorze!

W związku z planowanym drastycznym ograniczeniem częstotliwości kursowania linii autobusowej C, zwracamy się do Pana z apelem o wstrzymanie niekorzystnych dla pasażerów liniiC zmian.Ogłoszone przez ZKM Łask zmniejszenie liczby kursów linii C w dni nauki szkolnej do jedynie trzech pierwszych i trzech ostatnich kursów z obecnego rozkładu jazdy jest bardzo daleko idącym ograniczeniem i znacząco wpłynie na wykluczenie komunikacyjne mieszkańców gminy Buczek. Najdrastyczniejszą zmianą jest także decyzja o całkowitym zaniechaniu kursowania linii C w soboty.

Linia C jest jedyną linią autobusową dojeżdżającą z Zelowa przez Buczek do Łasku, nie ma żadnego alternatywnego połączenia oferowanego przez czy to prywatnego, czy to publicznego przewoźnika. To jedyne okno na świat dla mieszkańców tych miejscowości (Buczek, Gorczyn, Czestków, Wola Buczkowska, Herbertów, Bachorzyn), którzy nie posiadają samochodu i/lub prawa jazdy, a faktem jest, że jest ich wielu. Ograniczając w ten sposób kursowanie linii C, wielu mieszkańców tych miejscowości zostaje pozbawionych jakiejkolwiek możliwości dojazdu do: pracy (wykonywanej poza miejscem zamieszkania, również w soboty), szkoły lub na praktyki zawodowe (realizowane również w weekendy) czy do lekarza (to właśnie w Łasku znajduje się najbliższy szpital  oraz gabinety lekarzy-specjalistów, u których leczą się starsi mieszkańcy, zwykle nie mający możliwości dojazdu do szpitala samochodem).

Dojazd do Łasku linią C stanowi także jedyną możliwość dojazdu do innych okolicznych miast, takich jak Zduńska Wola, Pabianice, Sieradz czy Łódź. Pozbawiając mieszkańców gminy Buczek możliwości dotarcia do Łasku komunikacją zbiorową, uniemożliwia się im dojazd do któregokolwiek z ww. miast. Innych alternatyw – dla osób nieposiadających samochodu – po prostu nie ma.

Argumenty, jakoby w sobotę autobusy linii C jeździły puste, są niezgodne z prawdą. Miejsca zawsze były zajęte, w każdej miejscowości na trasie kursowania linii C ktoś wsiadał do autobusu bądź z niego wysiadał. Od wielu lat na trasie linii C kursują jedynie małe busy, a nie pełnowymiarowe autobusy, jak ma to miejsce w przypadku np. linii D. Busy te zawsze są wypełnione pasażerami.

Tak drastyczne ograniczenie kursowania linii C znacząco wpłynie na jakość naszego życia, uniemożliwiając nam dojazd do Łasku w celu wizyty u lekarza, nauki, pracy czy chociażby rekreacji lub zrobienia zakupów. Osoby pracujące poza swoimi miejscowościami nie mogą i nie zamierzają zrezygnować z wykonywania zawodu wyłącznie ze względu na brak możliwości dojazdu do miejsca pracy. Pragniemy przy tym przytoczyć opinię Rzecznika Praw Obywatelskich, który zwraca uwagę na fakt, że wykluczenie transportowe jest faktyczną przeszkodą w realizacji konstytucyjnych praw i wolności obywatelskich, takich jak: wolność poruszania się (art. 52 ust. 1 Konstytucji), prawo do ochrony zdrowia (art. 68 ust. 1 Konstytucji), prawo osób z niepełnosprawnościami do pomocy ze strony władz publicznych w komunikacji społecznej (art. 69 Konstytucji), prawo do nauki (art. 70 ust. 1 Konstytucji), a bez dostępnego transportu nie można korzystać z usług publicznych gwarantujących godny poziom życia (art. 30 Konstytucji).

Ponadto, w czerwcu 2021 r. Komisja Europejska przedstawiła długoterminową wizję dla obszarów wiejskich UE, w której zaproponowano pakt na rzecz obszarów wiejskich i plan działania na rzecz obszarów wiejskich. Jeśli chodzi o transport, dokument ten zakłada utrzymanie lub poprawę przystępnych cenowo usług transportu. Uważamy, że wprowadzane ograniczenia w funkcjonowaniu komunikacji zbiorowej stoi w sprzeczności z tym stanowiskiem. Wprowadzane zmiany, w połączeniu z ostatnią – bardzo drastyczną podwyżką cen biletów ZKM Łask – są dla nas niezrozumiałe.

Jesteśmy zbulwersowani tym, że mimo ostatniego znacznego wzrostu cen biletów, zabiera nam się znaczną większość połączeń autobusowych.Dlatego żądamy:

1.     NATYCHMIASTOWEGO PRZYWRÓCENIA połączeń autobusowych linii C w dni nauki szkolnej zgodnie z rozkładem jazdy obowiązującym przed 1 maja br;

2.     ZANIECHANIA LIKWIDACJI kursów linii C w soboty i ewentualne ograniczenie jej kursowania do drugiego oraz ostatniego przejazdu z dotychczasowego rozkładu jazdy (tj. wyjazd o godzinie 8:01 z Buczku oraz wyjazd z Łasku o godzinie 13:42) - tak, aby możliwe było nie tylko dojechanie do Łasku, ale również powrót z niego.

PASAŻEROWIE LINII C ZKM ŁASK

Podpisując, upoważniam Paulina Matysiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.