Apel otwarty do Prezydenta Poznania, Pana Jacka Jaśkowiaka

Szanowny Panie Prezydencie,

jako mieszkańcy Poznania, przedstawiciele poznańskich organizacji pozarządowych, grup formalnych i nieformalnych oraz środowisk aktywistycznych, których działanie stanowi codzienny wkład w niezwykły, otwarty i tolerancyjny charakter naszego miasta, chcemy zabrać głos. Nie możemy milczeć w obliczu „ciszy” i braku reakcji, jaka jest Pana udziałem w chwili, kiedy wokół nas dzieją się rzeczy domagające się jednoznacznej moralnej odpowiedzi! Nie godzimy się na oportunizm i bierność władz, których jest Pan przedstawicielem. Obrona osób nieheteronormatywnych i zaangażowanie się w sprawy ważne dla środowisk LGBT+, ale też wsparcie dla mniejszości białoruskiej w Poznaniu, to obecnie dwie najważniejsze kwestie, które pozostają - z naszej perspektywy - poza polem zainteresowania Pana Prezydenta.

Nie rozumiemy tego, nie godzimy się na to i chcemy się temu zdecydowanie sprzeciwić!

Konieczność Pana reakcji powinna warunkować nie tylko coraz większa (polityczna) legalizacja nienawiści w naszym kraju oraz związany z tym antagonistyczny podział rzeczywistości, który promuje obecny obóz rządzący, ale przede wszystkim kwestia moralnej odpowiedzialności. To, jak Pan zareaguje na aktualne wydarzenia w Polsce i na Białorusi, wpłynie nie tylko na autorytet urzędu, jaki Pan sprawuje, ale też na Pana aksjologiczny wizerunek jako człowieka. Być po stronie pokrzywdzonych, sponiewieranych i wciąż dehumanizowanych, to Pana obowiązek. Jako Prezydent, ale też zwykły obywatel, sytuuje się Pan po stronie zwolenników demokracji, wolności i równości. To przywilej, któremu towarzyszy obowiązek i przyszła właśnie pora, by ten obowiązek wypełnić!

Jako Poznanianki i Poznaniacy, aktywistki i aktywiści, a nierzadko też Pana wyborcy, oczekujemy tego i tego żądamy! To kwestia fundamentalnej ludzkiej przyzwoitości i szacunku dla drugiego człowieka.

Stowarzyszenie Lepszy Świat    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Lepszy Świat do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.