Apel ws. toruńskiej Poradni Patologii Noworodka i Zaburzeń Laktacji

Do: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego p. Piotr Całbecki

Szanowny Panie Marszałku,

Mając na względzie potrzeby i interes rodzin z Torunia oraz sąsiednich powiatów województwa kujawsko-pomorskiego, a także w związku z przeniesieniem Poradni Patologii Noworodka i Zaburzeń Laktacji działającej przy Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. L. Rydygiera apelujemy o zapewnienie Poradni odpowiednich warunków lokalowych i jej funkcjonowania w obecnym wymiarze czasowym. Nie zgadzamy się na skrócenie pracy Poradni z pięciu do trzech dni oraz ograniczenie jej do jednego pomieszczenia, przez co znacząco wydłuży się średni czas wizyty jednego pacjenta, który obecnie badany jest najpierw przez położną w pierwszym pomieszczeniu, a następnie przez lekarza w gabinecie. Już dziś dostęp do lekarzy specjalistów dziecięcych jest niezwykle ograniczony, zaś planowane zmiany pogorszą sytuację.

Równocześnie z niepokojem przyjmujemy obniżenie poziomu bezpieczeństwa najmłodszych pacjentów w związku ze zmianą procedur diagnostycznych. Jesteśmy przekonani, że modernizacja Szpitala nie powinna negatywnie wpływać na standard opieki niemowląt i komfort ich rodziców.

Obserwowane przez nas z niepokojem zmiany organizacyjne spowodowały już przeniesienie z dniem 1 października 2018 roku opieki nocnej i świątecznej dzieci z Szpitala Specjalistycznego dla Dzieci i Dorosłych do Szpitala Obserwacyjno-Zakaźnego, co rodzi pytania dotyczące bezpieczeństwa najmłodszych pacjentów oraz logistyki opieki nad nimi.

Pragniemy wyrazić nadzieję, że modernizacja Szpitala nie wpłynie negatywnie na jakość świadczonego doradztwa laktacyjnego, którego Toruń jest pionierem w skali Polski i które pozytywnie wyróżnia toruńską ochronę zdrowia w naszym kraju. Mając na uwadze fatalne wyniki długości karmienia naturalnego przez Polki w kontekście standardu propagowanego przez Światową Organizację Zdrowia, uznajemy tę kwestię za priorytetową dla polityki prorodzinnej i prozdrowotnej województwa.

Zwracamy się do Pana Marszałka z uprzejmą prośbą o osobiste zaangażowanie na rzecz najlepszej możliwej opieki nad najmłodszymi pacjentami oraz wsparcia ich rodziców.

Łączymy wyrazy szacunku

Toruńscy Rodzice

Przygotowano przez dr Patryka Wawrzyńskiego i Alicję Stańco-Wawrzyńską w imieniu Stowarzyszenia "Instytut Rodzicielstwa" w Toruniu.

dr Patryk Wawrzyński, Stowarzyszenie "Instytut Rodzicielstwa"    Skontaktuj się z autorem petycji