Apelujemy o Przywrócenie bezpośrednich Relacji Kędzierzyn Koźle/Nysa -Wrocław-Nysa/Kędzierzyn Koźle

Kamil Kryczka

"Stowarzyszenie Kolej na Brzeg"

Brzeg 19.12.2023

Pan Andrzej Buła

Marszałek Województwa Opolskiego

W sprawie Przywrócenia Bezpośrednich Relacji  Kędzierzyn Koźle/Nysa-Grodków-Wrocław-Nysa/Kędzierzyn Koźle

Opis sytuacji :

W dniu 7 Stycznia 2015 roku zostało  uruchomione bezpośrednie połączenie kolejowe  Nysy z Wrocławiem. była to  równocześnie 5-ta Para  Pociągów na lini 288 Nysa-Brzeg-Nysa     tym samym po 69 latach zostało przywrócone Bezpośrednie Połączenie Kolejowe z Nysy do Wrocławia przez Grodków Śląski    już w pierwszy dzień Uruchomienia połączenia do Wrocławia. Cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród Podróżnych   z Nysy do Wrocławia wówczas przyjechało ok 70 osób   co jest naprawdę dobrym wynikiem należy zaznaczyć iż po roku został wprowadzony drugi pociąg. Regio Student.   Relacji Nysa-Wrocław-Nysa. Kursował w Piątki i Niedzielę.   Również połączenie przyjęło się na tyle dobrze że  kolejny rozkład przyniósł zmiany korzystne w postaci  2 Par  relacji Nysa-Wrocław-Nysa  kursujących w Dni Robocze od Poniedziałku do Piątku z czasem jedna para została wydłużona do Kędzierzyna Koźla przez Prudnik , kolejne rozkładu Przyniosły pozytywną zmianę ponieważ  w Weekendy i Święta   z Nysy do Wrocławia kursowały 3 Pary bezpośrednich połączeń i to aż do 9.12.2023. Kiedy to Opolski Urząd Marszałkowski   wraz z Wicemarszałkiem  d/s Kolejnictwa   P.Szymonem Ogłazą   zdecydowali że Połączenia Nysa-Wrocław-Nysa zostaną zlikwidowane , Pomimo Apelu Mieszkańców , Radnej   Pani Danuty Trzaskowskiej  która  poruszała temat również na Sejmiku Wojewódzkim oraz  Powiatu Nyskiego   który również  Apelował z Radnymi o Zmianę Decyzji  i aby Pozostawić Bezpośrednie Połączenie Kolejowe z Nysy do Wrocławia przez Grodków Śląski,

Aspekty ktorymi Zasłania się Pan Szymon Ogłaza oraz Dyrektor Opolskiego Polregio   to m.in

1. Braki Taboru
  2. Zbyt duża frekwencja w Pociągu z Nysy do Wrocławia i odwrotnie
  3.  Brak Trakcji Elektrycznej na lini 288 Nysa-Brzeg-Nysa
  4. Nie ekologiczne jest puszczać Szynobus pod Drutem

Pomimo iż  Połączenie w Bezpośredniej Relacji Nysa -Wrocław-Nysa Kursowało od 7.01.2015 do 9.12.2023  Niespełna 8 Lat  nagle po takim czasie połączenie stało się    nieekologiczne ?  Dziwnym trafem Dolnośląskie Również realizuje Połączenia Szynobusami pod Drutem m.in  z Wrocławia do Kłodzka/Kudowy Zdrój  jakoś priorytetem jest dla nich Podróżny.

Przypominamy iż Pan Marszałek w Wywiadzie dla Radia Opole.  W 2021 Roku powiedział że jeśli jest  taka potrzeba uruchomimy 6-tą Parę na lini 288 Nysa-Brzeg -Nysa  od tego czasu minie niebawem 3 Lata a  obiecanej 6-tej Pary jak nie było tak nie ma do dziś,  Oferta Przewozowa na lini 288 Nysa-Brzeg-Nysa i Lini 137 Nysa-Kedzierzyn Koźle -Nysa   wygląda następująco  5 Par  w dni Robocze , 3 Pary w Weekendy i Święta  oferta ta jest wręcz uboga Gdzie minimum Przewozowe na lini Lokalnej Wynosi 6 Par  takiego minimum na tych liniach nie ma  wiele razy proponowaliśmy różne zmiany wprowadzenie nawet relacji na próbę oczywiście na każde  interwencję była wymówka typu  Mało osób jeździ w weekendy aby zwiększyć ilość połączeń lub brak pieniędzy na zwiększenie ilości połączeń   Obecnie od Dnia 10.12.2023  Trwa Powolne Wygaszanie Popytu na lini 288 Nysa-Brzeg-Nysa spadek na niektórych połączeniach widać już  bardzo  i nie trzeba było długo czekać  na ten efekt  skoro  Urząd Marszałkowski i Polregio widziały potencjał to w Weekendy powinno być z 5 Par  w relacji Nysa-Wrocław-Nysa przez Grodków  a tym samym Rozwiązano to kosztem Pasażerów

Tłumaczenie że brak Taboru  nie jest Problemem Podróżnych tylko Problemem Spółki  Polregio lub Organizatora  tj. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego od  ostatnich zakupów Pojazdów Szynowych   (Szynobusów) minęło conajmniej 12 lat od tego czasu kompletnie nic się nie działo  brak inwestycji w Tabor Spalinowy mimo iż Połowa lini w województwie Opolskim to linie Spalinowe. Gdzie inne województwa systematycznie tabor pozyskiwały  Opolskie się zatrzymało na etapie Brak Środków   brak chęci na pozyskanie czego kolwiek

Jako Stowarzyszenie  Próbowaliśmy  przedstawić propozycje mianowicie   :

1. Dzierżawa Pojazdów Spalinowych od Prywatnego Przewoźnika np.SKPL
  2. Odkupienie 3 Sztuk  Pojazdów Szynowych od Zachodniopomorskiego Urzędu Marszałkowskiego
  3. Ogłosić Przetarg na Wyłonienie Podwykonawcy do Obsługi Lini 288 Nysa-Wrocław-Nysa  Tj. Operatorem jest nadal Polregio a Pojazdy Udostępnia  Np.SKPL.  Tak obecnie realizowane są połączenia w Podkarpackim

Tym samym Urząd Marszałkowski wraz z Dyrektorem Polregio zdecydowali że nie będą żadnego taboru odkupować ani dzierżawić   bo w 2024 roku mają ogłosić przetarg na zakup Hybryd   jednak czas realizacji to nawet 36-msc.  Co jest wręcz absurdem  dla pasażerów  Kolej dla Pasażera nie dla Urzędnika  .

W związku z powyższym  Apelujemy o Przywrócenie bezpośrednich połączeń kolejowych z Nysy do Wrocławia  przez Grodków   od 10  Marca 2024 roku. Wraz z Wprowadzeniem I Korekty Rozkładu Jazdy Pociągów

Z Poważaniem

Kamil Kryczka

"Stowarzyszenie Kolej na Brzeg"