Petycja ws budowy basenu na Zielonym Ursynowie

DOTYCZĄCA BUDOWY BASENU SPORTOWO-REKREACYJNEGO

NA TERENIE ZIELONEGO URSYNOWA PRZY UL. PUŁAWSKIEJ W WARSZAWIE

Szanowny Panie Burmistrzu,

My niżej podpisani mieszkańcy Zielonego Ursynowa oraz Rodzice dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 100 przy ul.Tanecznej, Szkoły Podstawowej
nr 384 przy ul.Kajakowej, Szkoły Podstawowej nr 96 przy ul.Sarabandy oraz Przedszkola nr 79 przy ul.Kajakowej zwracamy uwagę na
pilną potrzebę budowy basenu o funkcji sportowo-rekreacyjnej na działce znajdującej się przy ul. Puławskiej i Kajakowej pomiędzy nowym Domem Kultury, a Przychodnią Zdrowia (dz. ew. nr 163/8 z obr. 1-09-34).

Dzieci ze szkół podstawowych Zielonego Ursynowa oraz mieszkańcy zmuszeni są
do korzystania z basenów znajdujących się na tzw. Wysokim Ursynowie, gdzie nie dość,
że baseny mają pełne obłożenie , to są daleko umiejscowione od Zielonego Ursynowa.

Bliskość szkół podstawowych (w tym wielu społecznych) a zwłaszcza SP nr 384 i Przedszkola nr 79 przy ul. Kajakowej dają gwarancję obłożenia zajęciami od godzin porannych
do popołudniowych. Dla przykładu Szkoła Podstawowa nr 384 przy ul. Kajakowej posiada duże zaplecze boisk sportowych, ale tylko jedną małą salę gimnastyczną. Basen sportowy
w znaczący sposób podniósłby prestiż szkoły i rozszerzył wachlarz jej funkcji poprzez możliwość utworzenia klas sportowych o profilu pływackim.

Kolejnym ważnym argumentem przemawiającym na korzyść budowy basenu jest brak kosztów zakupu działki budowlanej pod taką inwestycję. Właścicielem pustej dużej działki przy ul. Puławskiej jest Miasto Stołeczne Warszawa.

Wolna przestrzeń na działce nr 163/8 umożliwia budowę basenu o funkcji sportowo-rekreacyjnej oraz rehabilitacyjnej. Część rekreacyjna z hydromasażami, biczami wodnymi, strumieniami wody, zjeżdżalniami itp. stanowiłaby o charakterze tego miejsca. Osoby starsze i dzieci z Zielonego Ursynowa oczekują miejsca do zabawy, odpoczynku, relaksu w rejonie miejsca swego zamieszkania.

Prosimy o przychylenie się do naszej prośby.

Marzena Zientara

Krzysztof Wardziński

Podpisani Mieszkańcy Zielonego Ursynowa – listy z podpisami w załączeniu.