Bemowo Ratusz- Problem Śmieci w Parku Górczewska

Urząd Dzielnicy Bemowo m.st Warszawy

Powstańców Śląskich 70, 01-381 Warszawa

Szanowne Panie,

Jako mieszkańcy warszawskiego Bemowa apelujemy o zwrócenie większej uwagi na problem śmieci w Parku Górczewska.

Spacerując po parku można codziennie zauważyć ogromną liczbę papierów, butelek, puszek, niedopałków po papierosach itp., które zanieczyszczają nasz park sprawiając, że spędzanie w nim czasu wolnego staje się coraz mniej przyjemne.

Głównymi miejscami zbioru zanieczyszczeń są przede wszystkim okolice ławek, miejsc do grillowania, krzaków/ drzew- tutaj właściwie zawsze pojawia się bardzo dużo odpadów

Z informacji, jaką Wydział Ochrony Środowiska podał telefonicznie wynika, że firma sprzątająca opróżnia śmietniki oraz porządkuje przestrzenie wokół nich codziennie, a ogólne przestrzenie trawne sprzątane są 2 razy w tygodniu.

My, natomiast widzimy te same śmieci po kilka dni z rzędu zanim zostaną uprzątnięte, a przestrzenie wokół koszy są czyszczone bardzo rzadko i powierzchownie.  Niedopałki po papierosach, kapsle i inne drobne śmieci nie są zbierane w ogóle i część z nich wrasta już w ziemie.

W naszym odczuciu, rzetelność firmy sprzątającej jest dość niska i nie przykłada ona zbyt wielkiej wagi do detali, a sama częstotliwość sprzątań być może powinna być zmodyfikowana zależnie od potrzeb?

Do Parku ostatnimi czasy napływa coraz więcej osób, co jest zapewne rezultatem organizowanych w Amfiteatrze wydarzeń kulturalno- rozrywkowych, otwartych miejsc do grillowania, czy też ogólnym wzrostem liczby mieszkańców Bemowa w ostatnich latach. Jakkolwiek bardzo cieszy nas fakt, iż nasza dzielnica jest coraz bardziej atrakcyjna, uważamy, że kwestia śmieci powinna być pierwszorzędna. Ilość zanieczyszczeń, którą można obecnie napotkać w Parku wpływa nie tylko na samopoczucie osób po nim spacerujących, ale również zagraża bezpieczeństwu dzieci i zwierząt.

Dla zapewnienia większej czystości w Parku prosimy w szczególności o;

Dostawienie większej liczby koszy na śmieci- niestety przy obecnej liczbie kosze szybko się napełniają i śmieci wystają na zewnątrz

Wymianę istniejących koszy, zwłaszcza tych przy miejscach do grillowania, na większe z zadaszeniem- obecne kosze ustawione przy miejscach do grillowania nie są w stanie pomieścić wszystkich odpadów osób grillujących, dodatkowo pozostałości jedzenia przyciągają ptaki, które rozprzestrzeniają śmieci po całej okolicy

Ustawienie butelkomatu- osoby spożywające napoje butelkowe mogłyby otrzymać np. gratisową kawę, po umieszczeniu określonej liczby butelek. Takie rozwiązanie zostało już wprowadzone na warszawskiej Pradze i Placu Bankowym pod Ratuszem i cieszy się dużym powodzeniem.

Zwiększenie częstotliwości i dokładności sprzątań- park powinien być czyszczony bezwzględnie i dokładnie każdego dnia, tak jak jest to robione w innych warszawskich parkach.  Miejsca takie jak Pola Mokotowskie, Kępa Potocka, Łazienki przyciągają tyle samo lub więcej osób niż Park Górczewska, a jednak są utrzymane w czystości

Postawienie tabliczek informujących o konieczności posprzątania po sobie i odpowiedzialności karnej, jaka wynika ze śmiecenia oraz palenia w miejscach publicznych.

Uwrażliwienie, działającej na terenie Parku, ochrony na problem śmieci, i poproszenie o zwracanie uwagi osobom, które w jakikolwiek sposób zakłócają harmonię w Parku.  Warto też proaktywnie przypominać ludziom, aby po skończonym grillowaniu, upewnili się, że miejsce będzie pozostawione czyste.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z kosztów wynikających z wprowadzenia powyższych rozwiązań, jednak uważamy, że przy obecnej liczbie wydarzeń kulturalno-rozrywkowych prowadzonych przez Ratusz jest to cena dość niewielka, a sprawa czystości w Parku Górczewska powinna być potraktowana priorytetowo

Jednocześnie chcielibyśmy poinformować, że w ramach inicjatywy obywatelskiej i poczucia społecznego obowiązku zorganizowaliśmy samodzielną akcję zbierania śmieci, która została przeprowadzona w dwie minione soboty, to jest 3go i 10go sierpnia.  W pierwszej akcji uczestniczyły trzy, a w kolejnej sześć osób. Obie trwały przez godzinę i w tym czasie udało nam się zebrać pokaźną ilość śmieci. Akcja została mocno poparta na profilu Facebooka jak również przez mijających nas mieszkańców, co wyraźnie pokazuje istotę problemu śmieci w parku. Jednocześnie chcielibyśmy zaznaczyć, że wiele osób uznało, że w Parku nie było jeszcze ,,tak czysto’’ potwierdzając nasze doniesienia o braku rzetelności ze strony firmy sprzątającej. Spora część niedopałków i kapsli po piwie była już wrośnięta w ziemię, a ich usunięcie wymagało skrobania szpachelką, co oznaczą, że leżała, co najmniej kilka tygodni, jeśli nie miesięcy.

Do niniejszej petycji dołączamy również zdjęcia Parku z przed i po sprzątaniu. Chcialibyśmy tym samym pokazac w jaki sposób powinien wyglądać nasz Park, nie tylko po sprzątaniu, ale i każdego dnia.

Wierzymy, że Ratusz mając na celu dobro mieszkańców pozytywnie przychyli się do naszego apelu.

Z poważaniem

Składając podpis, uprawniam Marta Gaczkowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.