Bezpieczny powrót na boiska - włączenie sportu dzieci i młodzieży w plan "uwalniania gospodarki"

Szanowne środowisko sportowe, trenerzy, rodzice, zawodnicy,

jako niezależna organizacja zrzeszająca podmioty zajmujące się szeroko pojętym sportem dzieci i młodzieży, zwracamy się do Rządu RP, Ministerstwa Sportu, Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Edukacji Narodowej z prośbą, o uwzględnienie tego sektora w kolejnych etapach „uwalniania gospodarki”. Mając na uwadze obecną sytuację w całym kraju, wywołaną epidemią koronawirusa, a także uwzględniając ogłoszone w ostatnich dniach plany powrotu do „nowej normalności” wierzymy, że przy zachowaniu niezbędnych ograniczeń, możliwe jest wznowienie treningów i zajęć sportowych dzieci i młodzieży w najbliższych tygodniach.

Uważamy, że możliwe jest prowadzenie jednostki treningowej w rygorze dystansu, ale przede wszystkim z uszanowaniem zasad higieny. Treningi stanowią bezpieczniejszą formę od pobytu w szkole, a otwarta przestrzeń, małe grupy oraz wyizolowana forma przeprowadzenia jednostek, a także środki bezpieczeństwa pozwalają zminimalizować ryzyko rozprzestrzenianie się wirusa, zdecydowanie skuteczniej, niż w parku czy sklepie.

Opracowaliśmy szczegółowe zasady i regulaminy dotyczące organizacji treningu, które udostępnimy do analizy przez Ministerstwo, a są to m.in.:

• prowadzone zajęć na zewnątrz lub w obiektach o dużej powierzchni,
  • małe grupy treningowe (4-8 osobowych),
  • 1 osoba trenująca na 15 m.kw.,
  • dobór odpowiednich form i środków treningowych, które minimalizują ryzyko bezpośredniego kontaktu zawodników,
  • otwieranie obiektów tylko dla zorganizowanych grup,
  • zachowywanie dystansu przez osoby doprowadzające dzieci na trening i odbierające po jego zakończeniu,
  • weryfikacja stanu zdrowia dziecka (ankieta medyczna),
  • grupy trenujące w tym samym składzie osobowym, z udziału w treningach wykluczyć należy dzieci wychowywane przez osoby starsze lub rodziców/opiekunów z chorobami,
  • trener w maseczce z zachowaniem dystansu,
  • zachowanie zasad higieny, zgodnie z wymaganiami GIS,
  • zapewnienie środków dezynfekujących dla zawodników i trenerów przed i po treningu,
  • regularna dezynfekcja sprzętu treningowego

Równocześnie uważamy, że obozy sportowe realizowane pod kontrolą i z zapewnieniem niezbędnej opieki medycznej, w niewielkim stopniu stanowią zagrożenia epidemiologiczne. Będzie to bezpieczniejsza i skuteczniejsza forma spędzenia wakacji niż duże zbiorowiska turystów. Z ośrodkami turystycznymi pracujemy nad szczegółami wymagań dot. bezpieczeństwa i higieny, które byłyby nieodzowne w przypadku przyjęcia grupy dzieci, w tym m.in.

• brak choroby dziecka na 2 tygodnie przed rozpoczęciem obozu (ankieta medyczna),
  • zamknięty charakter ośrodka dla jednej grupy z danego klubu,
  • pracownicy przebywający na stałe na terenie ośrodka, bez możliwości wychodzenia,
  • małe grupy do 20 osób w miejscach konsumpcji (stołówka),
  • obecność medyka,
  • srodki higieny,
  • dezynfekcja ośrodka przed rozpoczęciem turnusu,
  • przynajmniej 24 godziny przerwy pomiędzy kolejnymi turnusami.
  • pozostanie dziecka po powrocie z obozu w kwarantannie przez 10-14 dni.

Zachęcamy całe środowisko sportowe do podpisywania niniejszej petycji - wierzymy, że w grupie siła i dzięki integracji oraz współpracy będziemy w stanie zwrócić uwagę na nasz sektor, który do tej pory nie został uwzględniony w planach uwalniania gospodarki.

W petycji wykorzystane zostały fragmenty pisma, które w dniu 24 kwietnia zostało wysłane do Kancelarii Premiera RP, Ministerstwa Sportu, Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Zdrowia. Pełna treść pisma dostępna jest na stronie:

#RazemDlaPiłki

#RazemDlaSportu

www.razemdlapilki.com

info@razemdlapilki.com

t. 508 670 149

Stowarzyszenie Szkółek i Akademii Piłkarskich PASS    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Szkółek i Akademii Piłkarskich PASS do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.