Budowa ronda na skrzyżowaniu ul. Krasińskiego i Przasnyskiej

Do prezydenta miasta stołecznego Warszawy Pana Rafała Trzaskowskiego.

Szanowny Panie Prezydencie.

Żoliborz Południowy to bardzo dynamicznie zaludniający się obszar Żoliborza. Wedlug szacunków docelowo ma go zamieszkiwać ponad 20 000 osób, co będzie stanowiło ponad 1/3 wszystkich mieszkańców tej dzielnicy (w tej chwili mieszka tutaj kilkanaście tysięcy ludzi).

Ruch samochodowy jest już teraz bardzo duży i kierowcy na każdym z wyjazdów z tej części dzielnicy stoją w korkach. Ul. Przasnyska jest obok ul. Rydygiera jedną z głównych arterii a dodatkowo krzyżuje się z najdłuższą ulicą Żoliborza - ul. Krasińskiego, przez którą przejeżdżając dziennie tysiące samochodów. Włączenie się do ruchu z podrzednej Przasnyskiej jest bardo trudne, co powoduje frustrację u kierowców, którzy nierzadko wymuszają pierwszeństwo, co z kolei prowadzi do częstych kolizji  i wypadków, nawet śmiertelnych. O wypadkach można przeczytać w lokalnych mediach https://gazetazoliborza.pl/2018/11/wypadek-na-skrzyzowaniu-przasnyskiej-i-krasinskiego-kobieta-potracona-na-pasach/

Zwracam się zatem do Pana, Panie Prezydencie, w imieniu stowarzyszenia Nowy Żoliborz oraz mieszkańców Żoliborza, którzy podpisali się pod poniższą petycją, o pilne podjęcie działań zmierzajacych do uspokojenia ruchu na tym skrzyżowaniu. Według analiz przeprowadzonych przez ZDM oraz ekeprtow od drogownictwa, najlepszym rozwiązaniem będzie rondo, które nie będzie powodowało, w przeciwieństwie do świateł, korków (częste skręcanie w lewo  bez wyznaczonego pasa powodują tutaj duże korki).

Kilka lat temu w tej sprawie została złożona interpelacja przez jedną z radnych miejskich (Alekasndrę Gajewską), jak również budowa tego ronda była jednym z elementów kampanii wyborczej Koalicji Obywatelskiej na Żoliborzu. Bardzo liczymy na szybką realizację obietnicy wyborczej, której czas ma ogromne znaczenie.

Podpisując, upoważniam Mateusz Durlik do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.